A világ legbefolyásosabb országait tömörítő G20-csoport pénzügyminisztereinek péntek-szombati párizsi csúcsértekezlete előtt nem közeledtek az álláspontok arról, hogyan lehetne mérsékelni a világgazdaság egyensúlyi problémáit - írja a Bloomberg. Christine Lagarde francia pénzügyminiszter abban bízik, hogy legalább azokban a mutatókban sikerül megállapodni, amelyekkel mérnék az egyensúly alakulását.

A G20 elnöki tisztét átvevő Franciaország javasolja figyelembe venni az folyó fizetési mérlegek változását, az egyes országok GDP-növekedésének különbségeit, illetve a devizatartalékok felhalmozódását. Lagarde aláhúzza: nem tekinthető egyensúlyi helyzetnek, hogy Kína megtakarít és exportál, Európa fogyaszt, az USA kölcsönöz és fogyaszt. Ez az, amin változtatni kell.

A felek tavalyi értekezletükön abban egyetértettek, hogy a globális gazdasági válság egyik oka a világ országai közötti gazdasági kapcsolatok kiegyensúlyozatlansága volt. El kell kerülni a jövőben, hogy az amerikai lakosság hitelből fogyasszon, ami alátámasztja az ázsiai országok exportoffenzíváját, ennek nyomán pedig Kína és más térségbeli országok dollárhegyeket halmoznak fel, amerikai államkötvényeket vásárolnak, amivel lenyomják a hozamokat, olcsóbbá téve a hitelfelvételt. Ez volt ugyanis a közvetlen kiváltó oka az amerikai jelzáloghitel-piaci lufi felfúvódásának, aminek kipukkadása kirobbantotta a krízist.

Szakértők szerint ha sikerül is megállapodni bizonyos mutatók használatában, az biztosra vehető, hogy célszámokat ezekkel kapcsolatban nem állapítanak meg. Timothy Geithner amerikai pénzügyminiszter októberben az javasolta, hogy a folyó fizetési mérleg egyenlegére szabjanak plusz-mínusz négy százalékos limitet, amit a világ két legnagyobb exportőre, Kína és Németország azonnal visszautasított.

A G20 pénzügyminiszterei emellett várhatóan munkacsoportokat is felállítanak a tőkeáramlás és a nyersanyagárak alakulásának vizsgálatára. Az előbbivel kapcsolatban az a cél, hogy a megelőzzék az előbbi beözönlését a feltörekvő országokba anélkül, hogy korlátoznák a tőke szabad mozgását. Az egyik lehetséges megoldás erre a helyi devizákban kibocsátott kötvények piacának erősítése.

Az árupiaci termékek áremelkedésének kérdéskörén belül az élelmiszerek drágulása okozza a legnagyobb fejtörést a G20-nak. A munkabizottság ennek okait, és a probléma enyhítésének lehetőséget fogja vizsgálni.