Jacenyuk teljes harci készültséget rendelt el a fegyveres erőknél

Az érvényben lévő kelet-ukrajnai tűzszünet ellenére Arszenyij Jacenyuk ukrán miniszterelnök arra utasította szerdán a védelmi és a belügyminisztériumot, hogy tartsa teljes harckészültségben a fegyveres erőket.
MTI, 2014. szeptember 17. szerda, 13:52
Fotó: Reuters

A miniszterelnök a kabinet szerdai ülése után kijelentette: Oroszország láthatóan nem akarja "sem békével, sem stabilitással megajándékozni" Ukrajnát. Jacenyuk előrebocsátotta továbbá, hogy ha Oroszország az EU-társulási megállapodás ratifikálása nyomán kereskedelmi korlátozásokat vezet be az ukrán termékekkel szemben, Kijev is haladéktalanul hasonló válaszlépést tesz. "Semmi jóra nem számítok Oroszországtól" - jegyezte meg. Kijelentette, hogy a kormány továbbra is kész finanszírozni a Kelet-Ukrajnában harcoló ukrán fegyveres erőket.

Tájékoztatásul hozzátette, hogy az országnak napi 80 millió hrivnyába, azaz mintegy 1,6 milliárd forintba kerül az oroszbarát szeparatistákkal szembeni, terrorellenesnek elnevezett hadművelet folytatása. Hozzátette, hogy a kormány ezen felül tervezi, hogy alapot különít el a visszafoglalt területek újjáépítésére. Megjegyezte, hogy ezt egyébként a térség különleges státusáról előző nap a parlament által elfogadott elnöki indítvány is előírja.

A törvényjavaslatra kitérve kiemelte, hogy a különleges státus nem jelenti a szeparatisták által önhatalmúlag kikiáltott donyecki és a luhanszki "népköztársaságok" legalizálását. Az indítvány szerint a megnövelt önrendelkezési jogokkal felruházott adminisztratív egységekben előbb rendkívüli helyhatósági választásokat kell tartani.

Andrij Purhin, a "Donyecki Népköztársaság (DNR) miniszterelnök-helyettese" az Interfax Ukrajina hírügynökségnek reagálva, kijelentette: a "népköztársaság" vezetősége kész folytatni a párbeszédet Kijevvel, annak ellenére, hogy az - Jacenyuk szavai alapján - továbbra is elutasítja a DNR legitimitását.

Jacenyuk a kormányülésen tájékoztatott továbbá arról, hogy az átvilágításról szóló, kedden elfogadott törvény hatálya körülbelül egymillió állami tisztségviselőre és közalkalmazottra terjed ki, beleértve a rendvédelmi szervek munkatársait is. Jacenyuk szerint az új lusztrációs törvénnyel véget vetnek az előző kormányzattól örökölt korrupciós gyakorlatnak. Utasította a kormány tagjait arra, hogy hozzanak létre átvilágító bizottságokat minden minisztériumban.

A kormány szerdán Petro Porosenko elnök utasítására megerősítette Ukrajna és az Európai Unió társulási megállapodásának végrehajtási tervét. Eszerint a megállapodásban foglaltakat 2017-ig végre kell hajtani.

HOZZÁSZÓLÁSOK