Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Donald Trump ingatlanbefektető 1238 delegátus szavazatára számíthat az amerikai Republikánus Párt július eleji konvencióján, amelyen döntenek a párt elnökjelöltjéről. Ezzel átlépte a "mágikus" 1237-es határt, amely biztosíthatja a megválasztáshoz szükséges többséget - idézte a BBC az AP számításait.

Az üzletember háromnegyed évvel ezelőtti feltűnésekor sem a szakértők, sem ellenfelei adtak esélyt egy ilyen sikernek, ám Trump legyőzte a jelölésre aspiráló 15 ellenfelét, akik többsége profi politikus. A kellő számú elektor megszerzése ellenére még mindig nem biztos, hogy őt jelöli a párt, amelynek számos vezetője kínosnak találja az amatőr politikus szereplését és nézeteit.

Betarthatnak neki

Az ingatlanmágnásnak keresztbe tehet három korábbi ellenfele, Ted Cruz texasi szenátor, John Kasich, Ohio állam kormányzója és Marco Rubio floridai szenátor. A téli és tavaszi előválasztásokon szerzett elektoraikat ugyanis továbbra is ellenőrzik, azaz nem adtak nekik szabad kezet az elnökjelölt-szavazásban, amivel befolyásolhatják a konvenció alakulását.

További kérdés, hogy végül a pártegység érdekében beadja-e a derekát a republikánus elit, hajlandóak lesznek-e felsorakozni Trump mögött. Paul Ryan, a képviselőház republikánus elnöke talán a legbefolyásosabb vezető, aki egyelőre tárgyal az ingatlanmágnással kettejük viszonyáról. Ez ügyben a kellő számú elektor megválasztása sem hozott változást.

Újabb ellenséget szerzett

Az ingatlanbefektető sikerének napján szembe fordította magával pártja egyik emelkedő csillagát, Susanna Martinezt, Új-Mexikó állam kormányzóját - jelentette a CNN. Miután Martinez feltűnően távol maradt kampányrendezvényétől egyszerűen azt ajánlotta a helyieknek, hogy váltsák le, mert rosszul végzi a dolgát.

Talán elindulok Új-Mexikó kormányzói posztjáért, és felrázom ezt az államot - fogalmazott a tőle megszokott keresetlen stílusban.

Amikor általában a republikánus elitet támadja, biztosan számíthat sokak szimpátiájára, a kormányzó asszony személyében azonban olyas valakinek esett neki, aki szavazatokat hozhatna a választásokon, hiszen egyrészt latin származású, másrészt nő, harmadrészt egy általában demokrata többségű államban tudott az élre kerülni.

Valami baja lehet a nőkkel

Ráadásul a republikánus kormányzóval a harmadik erős nő ellenfelet gyűjtötte be Elizabeth Warren demokrata szenátor és Hillary Clinton volt külügyminiszter, a demokraták várható elnökjelöltje mellé. Hallva Martinez sértegetését, amely a sokadik volt Trump nőkre tett lekicsinylő beszólásainak sorában, Clinton újságíróknak megjegyezte, hogy szerinte az ingatlanmágnás szokásszerűen sértegeti a nőket. Valami baja lehet velük.

Furcsa vita

A New York-i milliárdos szerdán egy furcsa vita lehetőségét is felvetette. Eszerint kiállna a nyilvánosság elé Bernie Sanders vermonti szenátorral, Clinton még versenyben lévő ellenfelével a Demokrata Párt elnökjelöltségéért folyó küzdelemben. A magát európai típusú szociáldemokratának tartó Sanders legalább annyira elitellenes mint Trump csak balról. Twitter üzenetében jelezte, hogy áll a június eleji kaliforniai előválasztás elé időzített vita elé.

Reszkessenek csak!

Trump nem hagyta szó nélkül Barack Obama elnök csütörtöki nyilatkozatát sem - derült ki a BBC összeállításából. A világ legfejlettebb országait tömörítő G7 Japánban tartott csúcsértekezletén az elnök újságírói kérdésre válaszolva elárulta, mit mondtak kollégái Trumpról személyes beszélgetéseiken.

Ebből kiderült, hogy az ingatlanbefektető egyes megjegyzéseit zavarba ejtőnek tartanak, Nem tudják mire vélni ezeket. Az üzletemberből lett politikus csak annyit reagált, hogy jó viszonyra törekszik G7 országaival, ám ha vezetőik barátságos módon zavarba hozhatók az jó dolog.

Reszketni fognak

Csak idő kérdése volt, hogy Donald Trump megszerezze a jelöléséhez papíron szükséges elektori támogatást - értékeli a helyzetet Anthony Zurcher, a BBC észak-amerikai tudósítója. Néhány hete, május elején még arról spekuláltak a szakértők, hogy a republikánus konvencióra senki sem tudja begyűjteni a kellő számú delegátust a megválasztásához, mára fordult a kocka.

Trump a pártelit támogatása nélkül is a republikánusok elnökjelöltjévé válhat. A konvenció az ő show-ja lesz. Aki nem áll mellé, nem vesz ebben részt, az legjobb esetben nézőként szórakozhatja vagy szenvedheti végig az előadást. Rosszabb esetben, ahogy azt Susanna Martinez esete is mutattja, célponttá válhat.