Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Jamie Oliver angol sztárszakács 5,2 millió fontot (1,83 milliárd forint) vett ki vállalata 2018-as nyereségéből, amely 2019. májusában csődbe ment - írta a Guardian. A bukás nyomán ezer ember vesztette el állását. A most nyilvánosságra került adatok szerint az elmúlt év végén már látszottak a gondok: az árbevétel ugyan 43,5 millió fontra nőtt egy év alatt, ám az adózás előtti nyereség majdnem felével, 7,8 millió fontra csökkent.

Az utóbbi hátterében egy egyszeri veszteség állt: a vendéglőket üzemeltető üzletág 9,8 millió font egyszeri leírásra kényszerült. A májusban fizetésképtelenné vált cég kénytelen volt bezárni szinte mindegyik egyesült királyságbeli üzletét, ezen belül a 15 londoni vendéglőt, akárcsak a barcelonai éttermeket.

Paul Hunt, a Jamie Oliver Holdings vezérigazgatója elégedett volt a tavalyi nyereséggel, amely - az egyszeri leírásokat nem számítva - majdnem öt százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Oiver visszafogott volt, ugyanis az 5,2 millió font, amit átutaltatott magának jóval kevesebb volt a 2017-ben felvett 8,6 millió font (több mint hárommilliárd forint) osztaléknál.

Mint kacsa a nokedlit

A holding magában foglalja a szakács, a kiadói, a média-, a licenc-, a tévé- és a vendéglői érdekeltségeit is. Ezek közül a médiaüzlet bevétele kicsit esett, akárcsak a tévéshow-ké és a könyveké, mivel egyes műsorok nem bizonyultak olyan sikeresnek, mint remélték. Ugyanakkor a vállalat új hosszú távú licencszerződést kötött a Shell-lel és a Tescóval, Oiver olaszországi franchise-hálózata pedig 12 új üzlettel bővült három újabb országban, amivel 62 nőtt e partereinek a száma. A nyereséget növelte, hogy 2017-ben beszüntették a veszteséges Jamie magazin kiadását.

A vállalkozás 2018-as tevékenységének számait tartalmazó, most publikált dokumentumokból kiderült, hogy a cég 4,8 millió font friss tőkét pumpált a vendéglőkbe, hogy állva maradjanak, amivel az elmúlt években összesen 16 millió fontot nyelt el ez az üzletág. Mielőtt a vállalat csődvédelem alá került, további közel 6,4 millió font hitellel támogatták meg a pénzzabló üzletágat. A cégadatok szerint egymillió fontba került az elbocsátott alkalmazottak kifizetése.

Oiver augusztusban jelentette be, hogy etikus vállalattá akarja tenni cége maradékát, ami azt jelenti, hogy tevékenységében egyenlő súlyt kap az emberek elégedettségének szolgálata, a bolygó védelme és a profit hajhászása.