A Markit felmérésében a feldolgozóipari és szolgáltatóipari adatok összesítésével képzett kompozit beszerzésimenedzser-index (BMI) végleges értéke szezonális kiigazítással január óta az első alkalommal 50 pont fölé, 50,3 pontra emelkedett júliusban, a júniusi 47,9 pontról. A kompozit BMI előzetes júliusi értéke 50,0 pont volt.

Mivel a BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági tevékenység hozamának a növekedését, 50 pont alatti értéke pedig a zsugorodását jelzi, a Markit felmérése alapján az Egyesült Államokban a privátszféra termelése júliusban növekedési pályára lépett.

A kompozit index összetevői közül a még hétfőn publikált feldolgozóipari BMI végleges júliusi értéke szezonális kiigazítással 50,9 pontra emelkedett az előző havi 49,8 pontról. A mutatónak az adatok szűkebb körén alapuló előzetes értéke 51,3 pont volt júliusra vonatkozóan.

A kompozit BMI másik összetevője, a szolgáltatóipari BMI szerdán publikált végleges értéke 50,0 pont lett, magasabb a 49,6 pontos előzetesnél, és magasabb a 47,9 pontos júniusinál is.

Az amerikai ISM gazdaságkutató intézetnek az IHS Markit által alkalmazott módszertől eltérő felmérése alapján nagy lendületet vett júliusban a szolgálatóipar teljesítményének növekedése az Egyesült Államokban.

A "nem feldolgozóipari" tehát a szolgáltatások mellett egyebek között az építőipart is magában foglaló mutató értéke júliusban 58,1 pontra szökött fel a júniusi 57,1 pontról, miközben elemzők csökkenést, 55,0 pontot vártak júliusra.

A "nem feldolgozóipari" BMI 58,1 pontos értéke a legmagasabb 2019 februárja óta, vagyis másfél éve a legélénkebb gazdasági aktivitásra utal az Egyesült Államokban a járványvédelmi leállásokat követő újraindulás folyamatában. A mutató elemein belül az új megrendelések indexe rekordra, 67,7 pontra emelkedett 61,6 pontról. A foglalkoztatási index tanúsága szerint viszont gyorsult a munkahelyvesztés üteme: a mutató 42,1 pontra csökkent 43,1 pontról.