Januárban 1,2 százalékkal nőtt a román ipari termelés

Januárban 1,2 százalékkal nőtt a nyers adatok szerint az ipari termelés Romániában a tavalyi első hónaphoz képest - közölte szerdán a román országos statisztikai intézet.
MTI-Eco, 2015. március 11. szerda, 10:55
Fotó: Reuters

A szezonális és naptárhatással kiigazított érték szerint a bővülés 3,4 százalékos volt. A havi bontás szerint januárban az ipari termelés 4,4 százalékkal haladta meg a nyers adatok szerint a tavalyi decemberben jegyzett értéket, a kiigazított adatok szerint a növekedés 0,9 százalékos volt.

A nyers adatok szerinti 1,2 százalékos éves növekedés elsősorban a feldolgozóiparnak köszönhető, amely 2,5 százalékkal nőtt. Ugyanakkor a vizsgált időszakban a villamos-, gáz- és hőenergia termelése 7,3 százalékkal esett vissza, a kitermelőiparban 3,8 százalékos csökkenést jegyeztek.

A statisztikai intézet kedden közölte, hogy a feldolgozóipari megrendelések januárban 11 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit, tavaly decemberhez képest 7,3 százalékkal nőttek.

Tavaly az ipari termelés járult hozzá a legnagyobb mértékben a román gazdaság 2,9 százalékos bővüléséhez. A román kormány az idén 2,5 százalékos gazdasági növekedést remél.

HOZZÁSZÓLÁSOK