Januárban jön a katasztrófa a piacokon - fejjel mennek a falnak az USA-ban

Az amerikai költségvetés és az adósságplafon körüli újabb konfliktust tartja a jövő év legnagyobb befektetői kockázatának a Normura elemzője. A radikális ellenzék bármit hajlandó kockáztatni Obama elnök megszorongatása érdekében - véli a szakértő.
Napi.hu, 2013. november 19. kedd, 14:50
Fotó: Napi.hu

Az amerikai költségvetés hosszabb távon megoldatlan finanszírozását, illetve az adósságplafon kellő emelésének halogatását tartja a jövő év legnagyobb kockázatának a befektetők nézőpontjából Alastair Newton, a Nomura befektetési bank vezető politikai elemzője. A piacok viszonylagos nyugalommal vették tudomásul a közigazgatás egy részét 20 napra leállító októberi politikai csatát, amelynek végén csak az utolsó pillanatban emelték meg a kormány eladósodásának korlátját.

A befektetők béketűrésétől azonban vérszemet kaphatnak a republikánus ellenzék Tea Partyhoz tartozó radikálisai, akik újra a végsőkig feszíthetik a húrt, amikkor lejárnak az új határidők. A költségvetés körüli bizonytalanság elhúzódhat a jövő év első negyedének végéig, ami arra késztetheti a Fedet, hogy a második negyedévig halassza a monetáris enyhítés visszavonásának megkezdését.

Válság már a télen

Az októberi pókerjátszma végén kötött megállapodás értelmében a közigazgatás finanszírozása január 15-éig megoldott, az adósságplafon megemelése pedig február 7-éig ad levegőt a kormányzáshoz. Newton jóslata szerint a szenátus és a képviselőház nem kötelező megállapodást köthet január elején, amivel február közepéig kitolhatják az előző határidőt. Ezzel elkerülnék a közigazgatás újabb leállását, de az USA-nak továbbra sem lenne elfogadott költségvetése az októberben kezdődött 2013-2014-es adóévre.

Ami az adósságplafont illeti, a pénzügyminisztérium újra bevezethet rendkívüli intézkedéseket - köztük halogathatja az állami szállítók kifizetését -, amivel március végéig elkerülhetik a technikai államcsődöt. Építve az év harmadik hónapjában befolyó nagy adóbevételekre, akár június közepéig időt nyerhetnek.

Kamikaze politika

Ted Cruz, texasi republikánus képviselő, aki vérre menő harcot folytat az első Obama-adminisztráció idején elfogadott egészségügyi reform (Obamacare) ellen, minden jel szerint semmit sem puhult az elmúlt hónapokban. Newton értékelése szerint bármit bevállalna Obamacare finanszírozási forrásainak elvétele érdekében. A reform nem vezet be állami egészségbiztosítást, hanem csupán állami támogatást is ad az egészségügyi ellátás nélküli lévő amerikaiak magánbiztosításához. A radikálisoknak azonban már ez is túlzott állami beavatkozás, szerintük a rászorulóknak be kell érniük a jótékonysági magánszervezetek segítségével.

Kétlem, hogy a Tea Paryt visszatarthatják választási megfontolások - fejtegeti a szakértő. Nem módosítanák álláspontjukat akkor sem, ha a 2014 őszi időközi választásokon a republikánusoknak esélyük lenne megszerezni a többséget a demokratáktól a szenátusban, és makacsságukkal ezt veszélyeztetnék. Sőt az sem tartaná vissza őket, ha kockáztatnák a képviselőházi republikánus többség elvesztését.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

troll, 2013.11.19 16:55

nem a spórolni akaró ellenzék viszi a falnak az országot wazze, hanem az adósságot egyre csak hizlaló obama.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html