Januári Jézuska lehet Obama

Újabb gazdasági ösztönző csomagot várnak az új elnöktől az amerikai cégvezetők.
NAPI Online, 2008. november 19. szerda, 10:23
Fotó:

A Wall Street Journal gazdasági napilap vezérigazgatói tanácsa - amelynek tagjai nagyvállalatok, köztük az Intel, a Time Warner, a FedEx és más cégek felső vezetői, illetve gazdaságpolitikusok -, egynapos gondolkodási időt adott tagjainak arra, hogy eldöntsék, mit várnak az új elnöktől. Az első helyre egy új gazdasági ösztönző csomag bevezetése került - a cégvezetők szerint ezzel kellene indítania Barack Obamának január 20-ai beiktatása után.

A regnáló kormány javaslatára a törvényhozás 2008 februárjában fogadott el egy adó-visszatérítésekből és beruházási kedvezményekből álló, 168 milliárd dolláros pakkot, ami júniusban lépett érvénybe - halovány eredménnyel. Az elmúlt hetekben szakértők 150-200 milliárdos újabb csomag szükségességéről beszéltek, ám a menedzserek úgy látják 300 milliárd dollárt kellene vevőik zsebébe csúsztatni. Ez nagyjából az USA GDP-jének 2 százaléka.

A vezérigazgatók a nemzet elhízását tartják az Egyesült Államok második legnagyobb problémájának, ami ellen valamit tennie kellene az új elnöknek. A villanyautók elterjedésének ösztönzése szintén előkelő helyen szerepel a prioritások között: 2020-ban már az ország útjain közlekedő autók 10 százalékának ilyen meghajtásúnak kellene lennie, aminek 2030-ra 50 százalékra kellene felmennie. Végül a főnökök azt szeretnék, ha az új kormány felújítaná a világkereskedelem liberalizálásáról szóló dohai tárgyalásokat.

HOZZÁSZÓLÁSOK