Janukovics nem enged

Viktor Janukovics leváltott ukrán államfő bejelentette kedden Rosztov-na-Donuban, hogy továbbra is Ukrajna legitim elnökének és a fegyveres erők főparancsnokának tartja magát, a május végére kitűzött ukrán elnökválasztást pedig törvénytelennek nevezte.
MTI, 2014. március 11. kedd, 12:28
Fotó: Napi.hu

Janukovics azzal vádolta a kijevi vezetést, hogy polgárháborút próbál kirobbantani Ukrajnában, és a nacionalista erőket be akarja vonni a hadseregbe. Az ukrán politikus közölte, hogy "az állítólagos törvényes (ukrán) kormány védőernyője alatt az országban az szélsőséges nacionalisták és újfasiszták bandája ténykedik, akik már az elnöki posztot is megcélozzák".

Elítélte, hogy - mint mondta - ezek a "bandák" erőszakkal elfoglalják a helyi önkormányzatokat, leváltják a rendőrség és a biztonsági szolgálat vezetését, a magas rangú katonatiszteket, megfélemlítik az ukrán állampolgárokat.

Az ukrán politikus arra figyelmeztetett, hogy az ukrán katonák nem fogják a jelenlegi kijevi vezetés utasításait végrehajtani, és közölte, hogy továbbra is ő az ukrán fegyveres erők főparancsnoka. Azt mondta, hogy a kijevi vezetés felelni fog "a népre lövetésért és a nép kínzásáért". Az általuk becsapott emberek felnőnek és az ország megdönti a hatalmukat és egyesülni fog - mondta Janukovics.

Az ukrán parlamentben február 22-én megbuktatott, majd azt követően Oroszországba menekült Janukovics megerősítette korábbi állítását, miszerint az általa államcsínynek tartott, alkotmányellenesen végrehajtott ukrajnai hatalomváltás idején nem hagyta el az országot. Éppen ezért megalapozatlannak tartotta, hogy az Egyesült Államokban erre hivatkoztak, amikor kijelentették, hogy Janukovics elveszítette legitimitását. A politikus kijelentette, hogy az ukrajnai hatalomváltás napjaiban terrorcselekményeket kíséreltek meg ellene.

Janukovics nem válaszolt az újságírók kérdéseire. Rövid beszédet tartott csupán, amelynek során azt is bejelentette, hogy hamarosan visszatér Kijevbe, "amint ezt a körülmények megengedik". Szavai szerint "erre nem kell sokáig várni".

A politikus Ukrajnából elmenekülését követően február 28-án jelent meg először a nyilvánosság előtt a dél-oroszországi Rosztov-na-Donuban. Most ugyanott azért lépett ismét a nyilvánosság elé, hogy - mint mondta - cáfolja az utóbbi napokban róla elterjedt híreszteléseket. A sajtó arról írt korábban, hogy Janukovics már nincs az élők sorában. Ezt először, egy hete Vlagyimir Putyin orosz államfő cáfolta az ukrán helyzettel kapcsolatos rendkívüli tájékoztatóján.

Janukovics az ukrajnai vezetést először nevezte "banditáknak" és arra figyelmeztetett, hogy szerinte a májusi ukrajnai elnökválasztás a szélsőséges erők mindenre kiterjedő ellenőrzése alatt zajlik majd. Mintegy 8 perces beszédében közölte, hogy az Egyesült Államok Legfelső Bíróságához és törvényhozás alsóházához kíván fordulni, mert mint mondta, a washingtoni kormányzatnak nincs joga arra, hogy pénzügyi segítséget nyújtson egy olyan országnak, ahol megdöntötték a törvényes hatalmat.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

jobbajobb, 2014.03.11 16:02

@ZalanIvan: ...nem sokáig lesz ott ,mert kelet- ukrajna ,meg a krím oroszország része lesz ...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

ZalanIvan, 2014.03.11 12:45

Néztem a beszédét, de lerí róla, hogy maga sem hiszi el amit mond. Csinálja amit mondanak neki, teljes meggyőződés nélkül. Ha Putyinnak lenne valami jobb ötlete, ez a politikai hulla biztos nem tűnne fel hetente egyszer elmondani pár mondatot. Addig viszont a fellépései biztosabbak, mint a moszkvai nagycirkusznak.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

jobbajobb, 2014.03.11 12:33

...ez is egy bűnöző ,de a 10-15 millió orosz nem akar a határon túli magyarok sorsára jutni ...,megfélelmlítések ,kifosztások ,népírtások,verekedések a magyar nyelv használata miatt ..stbstb..

..ja ,és putyin sem hagyja ,..
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html