Janukovics orosz állampolgárságot kapott

Ukrán források szerint orosz állampolgárságot kapott Viktor Janukovics, az elűzött ukrán államfő és a háborús bűnökért keresett utolsó jugoszláv hadügyminiszter – így nem adhatók ki.
Napi.hu, 2014. november 4. kedd, 17:15

Az ukrán belügyminiszter tanácsadója, Anton Herascsenko az interneten közölte, hogy orosz állampolgárságot kapott Viktor Janukovics volt ukrán államfő, miniszterelnöke, Mikola Azarov és legfőbb ügyésze, Viktor Psonka, családtagjaikkal együtt.

Ukrán médiahírek szerint személyesen Vlagyimir Putyin orosz elnök adta meg nekik az állampolgárságot különleges titkos elnöki rendelettel. A forradalom elől Moszkvába menekült politikusok luxus körülmények között élnek, Azarov vagyonát 8,5 millió dollárra becsülik - írta a varsói Rzeczpospolita.

A gesztusnak az ad különös fontosságot, hogy orosz állampolgárt nem adhatnak ki külföldi hatóságoknak. Ezt élvezheti most Veljko Kadijevics, az utolsó jugoszláv hadügyminiszter is, akit Horvátország háborús bűnök elkövetésével vádol, s akit a RIA Novosztyi szerint szintén most ért ez a megtiszteltetés. A horvát igazságügy-miniszter már 2007 novemberében kérte kiadatását - hiába.

HOZZÁSZÓLÁSOK