A szóvivő lehet az új miniszterelnök Japánban

Szuga Josihide kormányszóvivő követheti az egészségi okok miatt lemondó Abe Sinzót a japán miniszterelnöki székben, miután támogatásáról biztosította a kormányzó Liberális Demokrata Párt (LDP) legnagyobb frakciója - írja az MTI alapján a 444.
Szabó Dániel, 2020. szeptember 1. kedd, 10:43
Fotó: AFP

Abe Sinzó japán miniszterelnök - bár még az elmúlt napokban is cáfolták távozását - pénteken lemondott posztjáról, mert betegsége akadályozza a zavartalan munkában. Beszámolója szerint gyomorbetegsége júliusban újult ki, most olyan új kezelést kap, amelynek része, hogy rendszeresen megjelenjen a kórházban, így nem jut elég ideje a kormányfői feladatok ellátásra. Nem szeretne hibázni azért, mert megoszlik a figyelme kötelességei és betegsége között.

Az elemzők szerint Szuga megválasztásával nagy valószínűséggel folytatódna az Abe által meghatározott irányvonal, például a gazdaságpolitikában és a koronavírus-válság kezelésében. Bennfentes források arról számoltak be, hogy a kormányszóvivő hivatalosan szerdán fogja bejelenteni indulását a tisztségért. Rajta kívül még Kisida Fumio volt külügyminiszter indul el a posztért - áll a 444 szemléjében.

A LDP-ben szeptember 8-tól 14-ig tart az elnökválasztási folyamat, és két napra rá hozzák nyilvánosságra az eredményt. Az új pártelnök egyben az ország következő kormányfője lesz, amennyiben személyét a parlament is elfogadja.

HOZZÁSZÓLÁSOK