Két hete futott zátonyra egy hajó Mauritus környékén, amelyből folyamatosan ömlik az olaj az óceánba. A baleset az Indiai-óceáni szigetállam délkeleti része közelében történt, és komoly környezetvédelmi katasztrófával fenyeget: 4000 tonna olajat szállított a tanker, amely most szép lassan szennyezi a vizeket, miközben az ország gazdasága erősen támaszkodik a halászatra. Valamint arra a turizmusra, amelyet a koronavírus-járvány eleve padlóra küldött.

A károk enyhítésére Japán szakértőket küld Mauritiusra, hogy segítséget nyújtsanak a zátonyra futott az egyébként japán illetőségű, de panamai felségjelű tartályhajó mentési munkálataiban. Az országban a szivárgó olaj miatt környezetvédelmi veszélyhelyzetet hirdettek.

"Véleményünk szerint mindez az olajtól való függésünk egyenes ági következménye, ráadásul ezt az olajat mégcsak nem is Mauritiusra vitték, hanem Kínából Brazíliába. Mégis, akik most kénytelenek foglalkozni vele, azok az afrikaiak, a mauritiusiak" - idézi Happy Khambule, a Greenpeace Africa klíma- és energiaügyi kampányfelelősét az Euronews.