Egyre olcsóbb az élet Japánban

Japánban három év után először csökkentek a fogyasztói árak áprilisban.
Domokos László, 2020. május 22. péntek, 09:03
Fotó: Napi.hu

Japánban a koronavírus-járvány miatt visszaeső lakossági kereslet hatására 2016 decembere óta először csökkentek a fogyasztói árak áprilisban.

A japán statisztikai hivatal pénteken azt közölte, hogy a (jegybank által leginkább követett) friss élelmiszerek árváltozása nélkül számolt maginfláció éves összevetésben 0,2 százalékkal csökkent. Elemzők kisebb, 0,1 százalékos csökkenésre számítottak a márciusi 0,4 százalékos emelkedést követően - írta az MTI.

A jegybank inflációs célja két százalék.

Az áprilisi átfogó infláció 2016 novembere óta a legalacsonyabb, 0,1 százalék volt a márciusi 0,4 százalék után. A maginfláció, amely nem tartalmazza az élelmiszerek mellett az energiaárakat sem, 0,2 százalék volt áprilisban a márciusi 0,6 százalékot követően.

A japán központi bank 2013 áprilisában indította el agresszív monetáris lazítási politikáját, hogy kihúzza a világ harmadik legnagyobb gazdaságát a deflációs spirálból. A fogyasztói árak emelkedésének üteme azonban azóta sem közelítette meg a Bank of Japan (BoJ) 2 százalékos célszámát.

HOZZÁSZÓLÁSOK