A japán kormány ígéretet tett arra, hogy januárban eurózónás kötvényeket vásárol, demonstrálva az európai adósságválsággal kapcsolatos támogatását - írja a Reuters.

A kérdést Portugália helyzete hozta ismét előtérbe, az ország pénzügyminisztere, Fernando Teixeira dos Santos úgy nyilatkozott, hogy a kormány mindent megtesz a "megalázó" IMF/EU pénzügyi mentőöv igénybevételének elkerülésére - amit Görögország és Írország már korábban megkapott.

Ennek ellenére a portugál jegybanki tanács egyik tagja szerint az ország jobban tenné, ha nemzetközi finanszírozási források után nézne.

A japán pénzügyminiszter szerint az ország eurótartalékai terhére a hónapban kibocsátott AAA-besorolású eurózónás kötvények 20 százalékát vásárolná fel. Korábban Kína is hasonló kijelentést tett: eszerint az ország fenntartotta szándékát a spanyol állampapírok jegyzésére.
 
A lépés elemzők szerint jelzi Tokió aggodalmát azzal kapcsolatban, hogy a krízis milyen hatással lehet az ország exportvezérelt gazdaságára, illetve felfogható saját globális szerepe megerősítésének szándékaként is.

A bejelentés hatására 1,2992-ig emelkedett az euró dollárhoz mért jegyzése 1,2925-ös szintről, a kereskedés kezdetén azonban már a hétfői szint felé tartott. Elemzők szerint ugyanakkor nem valószínű, hogy komolyabb hatása lenne az ehhez hasonló bejelentéseknek a közös európai fizetőeszköz árfolyamára.