Naoto Kan, japán miniszterelnök bejelentette, hogy 10 éven belül egyensúlyi költségvetést akarnak elérni, csökkenteni szeretnék a kötvénykibocsátást, így erősítve a befektetői bizalmat, hogy fenntarthatóvá váljon a világ egyik legnagyobb, a GDP 200 százalékára rúgó államadóssága - írja a Bloomberg.

Az éves kiadásokat 71 ezer milliárd jenre (781 milliárd dollár) szorítanák le a következő három évben és hamarosan az adóváltoztatásokat is bejelentik.

Utóbbi vélhetően egy 5 százalékos áfa emelést takar a miniszterelnök egy korábbi bejelentése alapján.

A bejelentésre válaszul három bázisponttal csökkentek a 10 éves államkötvény hozamok, annak ellenére, hogy a Fitch és az S&P is kifejtette: hiányoznak a részletek.

Nincs kizárva annak a lehetősége, hogy a negatív kilátások melletti AA besorolású Japánt leminősítik, ami a növekedési kilátásoktól és a gazdaságpolitikai intézkedésektől függ - mondta az S&P elemzője.

A Fitch elemzője is hasonlóan vélekedett: megvárják a július 11-i felsőházi választásokat, amikor eldől, hogy a miniszterelnöknek lesz-e elegendő mozgástere az intézkedések megvalósításához.