BUX
41516

Japánban már tél van

Nőtt a munkanélküliség és csökkentek a kiskereskedelmi eladások Japánban, úgy tűnik, a szigetország gazdaságának növekedése a kilábalás közepén lefagyott.

NAPI, 2011. augusztus 30. kedd, 09:03

Már a második egymást követő hónapban nőtt a munkanélküliség júliusban Japánban, a kiskereskedelmi forgalom pedig jóval gyengébben alakult a vártnál. A statisztikai hivatal jelentése szerint az álláshelyek 40 ezres csökkenése nyomán a munkanélküliségi ráta 4,6 százalékról 4,7 százalékra emelkedett, a kereskedelmi minisztérium szezonálisan kiigazított adatai szerint a kiskereskedelmi forgalom 0,3 százalékkal zsugorodott júniushoz képest. A Bloombergnek nyilatkozó elemzők változatlan munkanélküliségi rátát vártak, és arra számítottak, hogy a szezonálisan kiigazítatlan kiskerforgalom 1,3 százalékkal nő, ám ehelyett csak 0,7 százalékos bővülést jegyeztek fel a statisztikusok. Az adatok azt mutatják, hogy a japán gazdaság növekedése a március katasztrófát követő kilábalás kellős közepén leállt - értékelte az adatokat az Itochu Corp. elemzője.

Az új kormánynak fel kell pörgetnie a helyreállítást amennyire csak tudja, a gyenge exportkereslet és az erős jen miatt ez az egyetlen eszköze a gazdaság élénkítésére. - véli Kato Azusa, a BNP Paribas tokiói elemzője. Ha kilábalás nem indul újra, akkor a cégek nem tehetnek mást, mint hogy elküldik alkalmazottaik egy részét. A japán GDP várhatóan 0,2 százalékkal csökken idén, ami azt jelentené, hogy az ország a teljes 2011-es évet recesszióban tölti. Noda Josihikót, a kormányzó Demokrata Párt új elnökét ma minden bizonnyal kormányfőjelöltté választja a parlament.

A volt pénzügyminiszter az adóemelések híve, amelyeket nélkülözhetetlennek tart az államadósság csökkentéséhez, ám a friss makroadatok tükrében a szigorításokat el kell halasztania és folytatnia kell a helyreállítást támogató költekezést. Az előző kormány két csomagban hatezer-milliárd jent (78 milliárd dollár) fogadott el erre a célra - a károk összegét 16,6 ezer milliárd jenre becsüli a kormánykabinet.