Japánban találjuk a legdrágább éttermet, de a tenger alatt sem olcsó ebédelni - derül ki a The Daily Meal listájából. A gasztronómiai magazin összeszedte azokat az éttermeket, ahol a legtöbbe kerül egy átlagos háromfogásos menü elfogyasztása, az első helyen pedig egy japán étterem végzett.

A Kitotóban található Kitcho hagyományos kaiseki menüje, a végén egy klasszikus japán teázással 600 dollárba, azaz több mint 130 ezer forintba kerül fejenként. Az 1930-ban alapított étteremlánc (!) jelenleg öt japán városban van jelen és jó hír lehet annak, aki szívesen kipróbálná, de sokallja az árát, hogy az ebédmenü olcsóbb, igaz azért is bőven 300 dollár felett kell fizetni fejenként. A tízes listát is a japánok vezetik, akiknek étterme is felkerült a legdrágábbak közé, de a franciákat sem kell félteni. A második helyre rögtön a párizsi Le Meurice került, ahol több mint 500 dollárt (110 ezer forintot) kell fizetni a vacsoráért. A harmadik helyezett a New York-i Masa lett, de a listán találunk még két svájci éttermet és szerepel még rajta Alain Ducasse londoni helye is.


ÉtteremVáros, országEbéd ára fejenként (dollár)
1KitchoKiotó, Japán600
2Le MeuricePárizs, Franciaország509
3MasaNew York, USA455
4Maison PicValence, Franciaország450
5AragawaTokió, Japán370
6Ithaa Undersea RestaurantMaldív-szigetek320
7Hotel de VilleCrissier, Svájc318
8Alain Ducasse at The DorchesterLondon, Nagy-Britannia289
9Michel Bras ToyaToya, Japán287
10Schloss SchauensteinFurstenau, Svájc269

A legnagyobb érdekességet a hatodik helyezett szolgáltatja, a Maldív-szigeteken lévő Ithaa Underwea Restaurant ugyanis valóban a tenger szintje alatt kapott helyet. Ennek bemutatkozójában egy szó sem esik a felszolgált ételekről, a Hilton-csoporthoz tartozó Conrad Hotels 2005-ben megnyitott éttermében azonban úgyis elsősorban a tenger élővilágát fogják tanulmányozni a vendégek. Az öt méterrel a felszín alatt lévő étterem mindössze 12 személyes, népszerűségét pedig jól mutatja, hogy nem árt legkevesebb két héttel korábban foglalni. A fogások elfogyasztása után kicsit komolyabb merülésre is lehetőség nyílik a transzfert végző tengeralattjáróval, ami 30 méter mélyre is leviszi az érdeklődőket.