A lengyelek egyre gyakrabban kapnak idegösszeomlást a munkahelyi stressz miatt - írta a Fakt24 hírportál. Az elmúlt években nagyon megnőtt a depresszióban szenvedők száma. Ilyen okból a leggyakrabban az áruházláncok pénztárosai mennek betegszabadságra. Arra panaszkodnak, hogy nem bírják az állandó vitákat az agresszív vevőkkel. A gond olyan nagy, hogy betegszabadságok kifizetése nehézségeket okoz a társadalombiztosítási rendszernek is.

Az utolsó teljes adatsor, amely 2011-2015-re vonatkozik, látványos emelkedést mutat. A depresszió miatt kivett betegszabadságok 45 százalékkal nőttek. És itt kifejezetten a legsúlyosabb esetekről van csupán szó, a szorongásos állapotok nincsenek benne ebben a statisztikában.

Öngyilkosságok lehettek

A legjobban a szuper- és hipermarketek üzleteinek dolgozói érintettek. Mint a Gazeta Prawna írja, csupán az egyik hálózatban a pszichikai okból betegszabadságon lévő munkatársak száma eléri az összes táppénzes 60 százalékát. A dolgozók például nem bírják a feletteseik megfélemlítő fellépését. Ha például a kasszában egy perc alatt nem ütnek be 22-26 tételt, azt hallja a dolgozó, hogy nem alkalmas a munkára. Ugyanakkor senki nem kérdi meg, van-e oka arra, hogy lassított.

Az ingerlékeny vásárlók sokszor a dolgozókra öntik dühüket, azok pedig nem mernek válaszolni, mert azzal azt kockáztatnák, hogy a vevő bepanaszolja őket, és elveszthetik a prémiumukat, sőt akár az munkájukat is. Állítólag öngyilkosságok is előfordultak ilyen okokból - mondta egy szakszervezeti tisztviselő.

Magyar probléma is

A mentális zavarok rohamos terjedése olyan, mint egy gazdasági időzített bomba, az egészségügyi világszervezet (WHO) felmérése szerint 2013-ban a tartós munkaképesség-csökkenés 21,2 százalékáért világszerte a pszichiátriai betegségek a felelősek - adta hírül a Napi.hu néhány hete.

Magyarországon 1990-2013 között több mint 50 százalékkal nőtt a depresszió gyakorisága és ezzel az egyik vezető népegészségügyi problémává vált.