Járvány idején kemény üggyel kampányol a lengyel elnök

A lengyelországi elnökválasztási kampány a május 10-ére tervezett szavazás előtt a koronavírus-járvány ellenére tovább folytatódik, és Andrzej Duda államfő, a meccs esélyese, nem habozott bedobni egy kőkemény ügyet.
Barabás Júlia, 2020. április 13. hétfő, 07:19
Fotó: Getty Images

Lengyelországban a koronavírus-járvány sem vetett véget a májusi elnökválasztás kampányának. Ugyan jóval korlátozottabbak a feltételek, de a jelenlegi államfőnek, Andrzej Dudának így is akadnak lehetőségei, és rájött, mivel törhetne át a járványról és a gazdasági válságról szóló hírek áradatán - derül ki az onet.pl cikkéből.

Az országban Európa második legszigorúbb abortusztörvénye van érvényben, a művi terhességmegszakítás csak az anya életének veszélybe kerülése esetén, illetve akkor lehetséges, ha a születendő magzat visszafordíthatatlan, súlyos betegségben szenved, továbbá, ha a terhesség törvénytelen cselekedet (nemi erőszak) eredménye. Ennél csak Írországban szigorúbb a jogszabály, ám Duda államfő tovább szigorítana.

Az elnök azt mondta, hogy határozott ellenfele a "fajnemesítési" abortusznak, azaz annak, hogy a nem teljes értékű, fogyatékos magzatot el lehessen venni, mert ez gyilkosság. Hozzátette: aláírja a szigorúbb törvényt, ha az asztalára kerül. Úgy véli, hogy az alkotmánybíróságnak rendeznie kell 119 képviselő éppen erre a kérdésre vonatkozó beadványát, amelynek címe: Állítsd meg az abortuszt! Ez a tervezet a visszafordíthatatlan, súlyos kór, például nyitott gerinc esetén ugyanolyan jogi védelmet nyújtana a magzatnak, mintha egészséges lenne.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

DrNemoda, 2020.04.13 11:34

Ragaszkodni kellene ahhoz, hogy ezt a törvényt a szociális gondoskodás megfelelő fejezeteivel együtt tárgyalják, amelynek erejénél fogva a gondozás költségei a szigorúbb abortusztörvény megszavazói között oszlik meg (örökölhetően 12 nemzedéken át). És évente két hónap fizetett szabadságot is kell biztostaniuk az érintett családok számára, az általuk megjelölt paradicsomi helyeken. A képen látható szimpatikus polgári házaspár arcát kérném a kihirdetés után is megmutatni !
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html