Lengyelországban a koronavírus-járvány sem vetett véget a májusi elnökválasztás kampányának. Ugyan jóval korlátozottabbak a feltételek, de a jelenlegi államfőnek, Andrzej Dudának így is akadnak lehetőségei, és rájött, mivel törhetne át a járványról és a gazdasági válságról szóló hírek áradatán - derül ki az onet.pl cikkéből.

Az országban Európa második legszigorúbb abortusztörvénye van érvényben, a művi terhességmegszakítás csak az anya életének veszélybe kerülése esetén, illetve akkor lehetséges, ha a születendő magzat visszafordíthatatlan, súlyos betegségben szenved, továbbá, ha a terhesség törvénytelen cselekedet (nemi erőszak) eredménye. Ennél csak Írországban szigorúbb a jogszabály, ám Duda államfő tovább szigorítana.

Az elnök azt mondta, hogy határozott ellenfele a "fajnemesítési" abortusznak, azaz annak, hogy a nem teljes értékű, fogyatékos magzatot el lehessen venni, mert ez gyilkosság. Hozzátette: aláírja a szigorúbb törvényt, ha az asztalára kerül. Úgy véli, hogy az alkotmánybíróságnak rendeznie kell 119 képviselő éppen erre a kérdésre vonatkozó beadványát, amelynek címe: Állítsd meg az abortuszt! Ez a tervezet a visszafordíthatatlan, súlyos kór, például nyitott gerinc esetén ugyanolyan jogi védelmet nyújtana a magzatnak, mintha egészséges lenne.