Kiszámolták: a koronavírus ekkora kárt okoz a focinak

A FIFA becslése szerint világszerte összesen mintegy 14 milliárd dollárt vesztesége lehet a futball-ágazatnak a koronavírus-járvány miatt.
Domokos László, 2020. szeptember 20. vasárnap, 18:15
Fotó: Pixabay - Képünk illusztráció.

Hosszú időre leálltak a meccsek, csúsztak a tavaszra tervezett látványos kupadöntők.

A FIFA szerint a sportág helyi bajnokságai és válogatott mérkőzései évente 46 milliárd dollárt termelnek, ebben nem szerepelnek a nemzetközi klubtornák, például a Bajnokok Ligája. A szervezet becslése szerint a világjárvány komoly veszteséget, évig 14 milliárd dollár kiesést okoz - számolt be az InfoRádió.

Masszív a veszteség, lefedi az egész futballgazdaságot, beleértve az utánpótlásképző akadémiákat is. A hatását még jövőre is érezni fogjuk - mondta újságíróknak Ollie Rehn, az Európai Bizottság volt bővítési biztosa, a Finn Nemzeti Bank elnöke, aki most a FIFA Covid-19 segélyprogramját is irányítja.

A FIFA segélyalapja lehetővé teszi, hogy az egyes nemzeti labdarúgó-szövetségek vagy regionális szervezetek támogatást vagy kamatmentes hitelt kérjenek.
Minden egyes nemzeti szövetség 1 millió dolláros támogatásért folyamodhat, és további félmillió olyan dollárért, amit kizárólag a női futball támogatására lehet fordítani. A konföderációk 2 millió dollárt kérhetnek. Ha kölcsönről van szó, akkor a nemzeti szövetségek 5 millió dollárért, míg a regionális konföderációk 4 millióért folyamodhatnak.

A segélyalap működésére már van néhány jó példa. Thaiföldön például ebből a pénzből indították újra a bajnokságot és finanszírozzák a koronavírus-teszteket, valamint bevezették a videóbírót. Mexikóban a teljes lehetséges másfél millió dolláros támogatási összeget a női bajnokságra fordították. Brazíliában a női bajnokságon belüli tesztelésre használták fel a pénzt, Uruguayban pedig a segélyalap támogatásával tudta a nemzeti szövetség visszavenni azokat a dolgozókat, akiket korábban kénytelen volt elbocsátani.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

munkas11, 2020.09.20 19:27

Nekik veszteség, a társadalomnak nyereség.
Az a pénz nem veszett el, hanem az emberek zsebében maradt. És a focistáknak valószínűleg nem is hiányzik annyira, mint a társadalom kevéssé tehetős tagjainak.
Az még rendben, hogy a drukkerek fizetnek a kluboknak, hiszen jószántukból teszik. De az nem fair, hogy azok is fizetik, akiket nem is érdekel (vagy akár még ellenszenvesnek is tartják) a focit: a termékek árában benne van reklámköltség, a TV előfizetésekből se lehet kiszedni a foci csatornákat, nálunk még a stadionokat is megépítjük, ahová a népesség kb. 95% soha be sem teszi a lábát stb.
Talán még hasznos is lesz, ha sörgyárak rájönnek, hogy focilabdás csomagolás nélkül is fogy a cucc és nem tör ki forradalom, ha pár száz ember nem tud kimenni a meccsre. A focisták meg valószínűleg nem fognak rosszabbul játszani, ha nem luxusautókkal járnak.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html