Újabb járvány sújtja a spanyolokat és az olaszokat

Euró milliárdokban mérhető a kár, amit az olívaültetvényekben okoz egy növényi betegség terjedése a mediterrán országokban. Veszélybe kerültek a spanyolországi termőterületek, de Olaszországban és Görögországban is gondot okoz a Xylella fastidiosa nevű baktérium.
Domokos László, 2020. április 15. szerda, 10:42
Fotó: Pixabay

Magyarországon több gyümölcsfa ellensége a kórokozó, egyik alfaja a szőlőt is megtámadja. A fás növényekben gátolja a víz és a tápanyag áramlását. Az edénynyalábokat adó sejtekben gyorsan szétterjedve blokkolja a szállítószövetekben a nedvek mozgását, így a leveleken a kiszáradást mutató elbarnulás jelentkezik.

Európában jelenleg az egyik legpusztítóbb növényi kórokozóként emlegetik a Xylella fastidiosát. Az olajfák mellett kimutatták mandulán, leanderen és további 18 növényt támadhat meg a baktérium. Veszélyeztetett a cseresznye, az őszibarack, a szilva és dísznövények is veszélyeztetettek - írta a Euronews.

A kórokozó az amerikai kontinensen őshonos. Európában először 2013-ban találták meg a dél-olaszországi Puglia tartományban, 2015-ben Korzikán és Dél-Franciaországban, 2016-ban pedig már Németországban is azonosították.

Olaszországban 1 millió olajfa pusztulását okozta 2013-ban a pauca alfaj egy törzse, ami feltehetően fertőzött leander növényekkel került Itáliába. Hamar átterjedt az ottani leanderekre, és kimutatták mandulán, illetve más gyümölcsfákon is. Franciaországban a multiplex alfajt azonosították 2015-ben dísznövényeken, először Korzikán majd a kontinensen is. Németországban a cseh határ közelében 2016-ban egy leanderből vett mintából a fastidiosa alfajt határozták meg, amely többek között a szőlőnövények pusztulásához vezető száradást, a Pierce betegséget okozza.

2020-ban elsősorban a spanyolországi és a görögországi olívaültetvényekben okoz hatalmas károkat a baktérium, de az olaszországi olívagazdaságokat is jelentős kár éri.

A fás ültetvényeken nemcsak az adott évi termés kiesése miatt keletkezik hatalmas anyagi kár, hanem az ültetvény pusztulása miatt is. A Xylella fastidiosa megölheti a fákat, és új gyümölcsfák telepítése esetén hosszú évekig eltart, amíg ismét jó termésnek örülhetnek a gazdák. Európai szinten a kár elérheti a 20 milliárd eurót.

 

HOZZÁSZÓLÁSOK