Egy országos vizsgálat szerint Lengyelországban az orvosok 78,5 százaléka észlelte magán lelki állapotának romlását a koronavírus-járvány első és második hullámának megjelenése óta - írta a Rzeczpospolita.

Az egyik orvos szerint ha tíz doktorból nyolcnak rosszabb a kedve vagy egyenesen szorong, akkor ez arról tanúskodik, hogy a lengyel egészségügyben komoly rendszerszintű problémák vannak.

A felmérés, amelyet az UCE Research és Társa lengyelországi vállalkozása végzett, arra lyukadt ki, hogy az érintett közel 80 százaléknyi orvos nem csupán magán, hanem kollégáin észrevette lelki állapota romlását. A megkérdezettek 15,7 százaléka semmilyen változásra nem figyelt fel, míg a válaszadók 5,8 százaléka nem tudott ebben állást foglalni.

Azok a személyek, akik pszichikai rosszabbodást tapasztaltak állapotukban, elsősorban a rossz munkakörülményeket tartották az oknak. Ezt válaszolta 31,6 százalékuk. A leginkább stresszesnek a feladatok megszervezését tartják munkahelyükön, a második helyen a normálisnál jóval több kötelezettség szerepelt, a harmadikon a beosztottak viselkedése, negyediken a személyzet munkakörülményeinek gyengesége, az ötödiken a páciensek viselkedése.

Megemlítették még a társadalmi elszigeteltséget a járvány miatt, illetve azt a félelmet, hogy megfertőzik saját családtagjaikat. A legkevésbé attól féltek, hogy ők maguk megfertőződnek. A pszichikai állapotuk rosszabbodását nyugtalanságérzet, a hangulatuk romlása, az energiájuk csökkenése, álmatlanság, és szorongás mutatta. Az orvosok 66 százaléka minderre nem kereste hivatásos kolléga segítségét, csak 30,8 százalék jelentkezett specialistához.