Az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (ECDC) legfrissebb jelentése szerint az előző heti 9 országgal szemben 2013 első hetében már16 ország jelentette, hogy az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz fordulók száma emelkedett.

A figyelőszolgálat októberi indulása óta a betegek légúti mintáiból döntően az influenza A(H1)pdm09, az influenza A(H3) és az influenza B(Yamagata) vírusok jelenlétét mutatták ki a laboratóriumi vizsgálatok. Ez a három törzs található meg az idei szezonra kifejlesztett influenza elleni vakcinában, így a védőoltás magas szintű védelmet nyújt a Magyarországon várhatóan néhány héten belül járványt okozó szezonális influenza ellen. Az ÁNTSZ ezért kiemelte: még mindig nem késő kérni az oltás beadását, mivel a védettség 10-14 nap alatt alakul ki.

Az ECDC heti influenzajelentése az egyes országokban működő figyelőszolgálatok adatait összesíti. A figyelőszolgálatok adatai általában háziorvosok jelentésein alapulnak, akiknek az ellátási körzete a népesség legalább 1-5 százalékát lefedi. A hálózatban az Európai Unió, illetve az Európai Gazdasági Térség minden tagállama részt vesz, kivéve Liechtensteint. Az orvosok az influenzaszerű tünetekkel vagy akut légúti fertőzéssel hozzájuk forduló betegek számáról szolgáltatnak információt a nemzeti központoknak. Ezeket az adatokat összesítik az Európai Figyelőszolgálati Rendszerben. Ezen felül a tagországok az intenzitásról, a földrajzi kiterjedésről, az emelkedő vagy csökkenő tendenciájú aktivitásról is jelentést adnak.

Az ÁNTSZ szerdán azt közölte: az előző héthez képest több mint 50 százalékkal emelkedett az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz fordulók száma. A tájékoztatás szerint mostanáig három beküldött mintában mutatták ki az influenzavírus jelenlétét a Nemzeti Influenza Referencia Laboratóriumban. Ebben a szezonban eddig három esetben az influenza A (H1N1)pdm09, egy esetben influenza A(H3) jelenlétét igazolták a vizsgálatok.

Hivatalosan is járványméretű az influenza az Egyesült Államokban, ahol a múlt héten a halálozások 7,3 százalékát influenza és tüdőgyulladás okozta - jelentette a Járványvédelmi és Megelőzési Központok (CDCP) elnevezésű szövetségi intézményhálózatra hivatkozva a Reuters.