Szerb járványguru: romlik a helyzet, új korlátozások kellenek!

Predrag Kon szerb járványügyi szakember szerint a korházi látogatásokat kellene felfüggeszteni.
Barabás Júlia, 2020. június 22. hétfő, 12:51
Fotó: Getty Images

Belgrádban és Szerbiában is fokozatosan romlik a járványhelyzet, ezért ismét korlátozó intézkedéseket vezethetnek be - írta közösségi oldalán Predrag Kon karakteres javaslatairól ismert járványügyi szakember a vajdasági Szabad Magyar Szó híre szerint. Kon szerint a gondot főleg az okozza, hogy az egyetemisták ismét visszatértek otthonaikba, így a járvány ismét kiterjedhet az egész ország területére.

A fertőzöttek száma azóta növekszik, amióta június 5-én a nyilvános rendezvényeken ezer személyre növelték a résztvevők számát. "Sokak szerint a Crvena zvezda-Partizan focirangadó a ludas a fertőzés ismételt fellángolásában, bár tudomásom szerint az újonnan fertőzöttek nem szolgáltak olyan adatokkal, miszerint a meccsen jártak volna" - írta Kon, aki szerint azt a rendelkezést még mindig nem szüntették meg, hogy a szabadtéri sportrendezvényeken a nézőknek be kell tartani az 1 méteres távolságot, ezért azokat a klubokat, amelyeknek a szervezésében ilyen meccseket játszottak meg kellene büntetni.

Kon ugyanakkor azon a véleményen van, hogy rendkívüli állapotot nem vezetnek be. "Ezt anyagailag nem élnénk túl, ne hasonlítgassuk magunkat Németországhoz, vagy Franciaországhoz. Ha rajtam múlik, akkor az időseket sem fogjuk elzárni a külvilágtól, kivételt képezhetnek az idősotthonok." Előfordulhat a kórházi látogatások betiltása, vagy a zárt térben lévőknek a szájmaszk kötelező viselése.

HOZZÁSZÓLÁSOK