Javítanák Európa és Ázsia összeköttetéseit

Az Európai Bizottság új és átfogó stratégiáját javasol az Európa és Ázsia közötti közlekedési, energetikai és a digitális infrastrukturális hálózatok javítására - közölte Federica Mogherini, az Európai Unió (EU) kül- és biztonságpolitikai főképviselője az MTI híre szerint.
Domokos Erika, 2018. szeptember 19. szerda, 20:28
Fotó: Reuters

Az unió a közlekedési összeköttetések, valamint a digitális hálózatok kiépítése mellett emberi kapcsolatok elmélyítését javasolja - mondta a főképviselő. Az energiahálózat összekapcsoltságát kívánja javítani ázsiai országokkal és szervezetekkel, valamint fenntartható finanszírozást kíván előmozdítani különböző pénzügyi eszközök alkalmazásával.

Az összeköttetések javítása növeli a társadalmak és a régiók ellenálló képességét, ösztönzi a kereskedelmet, előmozdítja a szabályokon alapuló nemzetközi rend térnyerését, és utat nyit a fenntarthatóbb, alacsony szén-dioxid-kibocsátású jövő megteremtéséhez - mondta Federica Mogherini.

Mogherini a javaslat bemutatását követően tartott sajtótájékoztatón újságírói kérdésre válaszolva kijelentette, az uniós intézkedés nem válasz Kína politikájára. Nem reakció egy másik kezdeményezésre, "az Európai Unió javaslatait, politikáját és azok menetrendjét nem másokhoz viszonyítva határozza meg".

A stratégia nem határoz meg konkrét költségvetést, az uniós bizottság a kezdetben ugyanakkor a befektetők számára biztosítékot jelentő, mintegy 60 milliárd eurós alapra kíván támaszkodni - közölte Violeta Bulc közlekedésügyi biztos.

Az uniós bizottság tájékoztatása szerint a javaslatokat a következőkben az Európai Parlament és az Európai Unió Tanácsa tárgyalja, valamint az Ázsia-Európa találkozó (ASEM) soron következő csúcstalálkozóján is megvitatják, melynek Brüsszel ad majd otthont október 18-19-én - írta az MTI.

HOZZÁSZÓLÁSOK