Javítani kell a munkahelyi diszkriminációs adatgyűjtést

A Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) legfrissebb globális jelentése szerint javítani kell a munkahelyi diszkriminációval kapcsolatos adatgyűjtést, mivel a gazdasági válság miatt a új formái jelentek meg a munkahelyen történő hátrányos megkülönböztetésnek.
MTI-Eco, 2011. május 16. hétfő, 20:14
Fotó:

Az ILO budapesti irodájának MTI-hez eljuttatott közleménye szerint bár a diszkriminációellenes jogszabályok terén egyre javul a helyzet, a gazdasági és szociális világválság eredményeképpen nagyobb eséllyel fordul elő hátrányos megkülönböztetés bizonyos munkavállalói csoportokkal - például a migráns munkavállalókkal - szemben.

"A nehéz gazdasági helyzet táptalaja a munkahelyi és tágabb értelemben, a társadalmon belüli diszkriminációnak, ami a populista megoldások előtérbe kerülésével párosul" - idézi a közlemény Juan Somavia ILO-főigazgatót.

A jelentésben az ILO egyben felhívást intéz a kormányokhoz, hogy a diszkriminációval kapcsolatos adatgyűjtés javítása érdekében nemzeti szinten biztosítsanak emberi, technikai és pénzügyi erőforrásokat.

A jelentés azt is megállapítja, hogy új formái jelentek meg a munkahelyi diszkriminációnak, miközben a régi kihívásokra - még a legjobb esetben is - csak részben született megoldás.

Az elmúlt évtizedekben jelentős előrelépés történt a munka világában a nemek közötti esélyegyenlőség előmozdítása terén. Továbbra is különbség van azonban a férfiak és nők fizetése között: a nők fizetése a férfiak fizetésének átlagosan 70-90 százaléka. Továbbá, bár a családbarát politikák részeként egyre több intézkedést vezetnek be a munkaidő rugalmas szervezésével kapcsolatban, a várandóssággal és anyasággal kapcsolatos diszkrimináció még mindig gyakori - olvasható a közleményben.

Az ILO-jelentés szerint a munkahelyeken probléma a szexuális zaklatás, emellett le kell bontani a munkaerő-piachoz való egyenlő hozzáférést gátló akadályokat, különösen az afrikai és ázsiai származású személyek, az őshonos népek és etnikai kisebbségek és mindenekelőtt az e csoportokba tartozó nők tekintetében.

A munkahelyeken gyakori a migráns munkavállalók diszkriminálása, valamint a vallási alapú hátrányos megkülönböztetés, de javítani kellene a fogyatékkal élők foglalkoztatási rátáját is - mutat rá a jelentés.

A Nemzetközi Munkaügyi Szervezet szerint fejleszteni kellene a foglalkoztatási és munkavégzés során történő diszkriminációval kapcsolatos ismereteket, és ezeket széles körben meg kellene osztani. Az ILO ezenkívül megerősíti az esélyegyenlőséggel kapcsolatos legfontosabb szereplőkkel való nemzetközi partnerséget, valamint tagszervezeteinek intézményi kapacitását is fejleszteni kívánja annak érdekében, hogy hatékonyabban érvényesíttethessék a munkahelyi diszkriminációmentességhez való alapvető jogot.

HOZZÁSZÓLÁSOK