Javíthatók a túlélési esélyek

A D-vitaminnak is szerepe lehet a koronavírus által okozott halálesetek megelőzésében a Queen Elizabeth Kórház Alapítvány és az East Anglia Egyetem közös tanulmányának előzetes eredményei szerint.
Rácz Gergő, 2020. május 2. szombat, 20:27
Fotó: Pixabay

A kutatók vizsgálata 20 európai ország lakosságának átlagos D-vitaminszintjére terjedt ki, a statisztikák pedig meggyőző összefüggést mutattak, hogy ahol az átlag alatti a vitamin koncentrációja a szervezetben, ott több volt a koronavírusos haláleset - idézi a hírportál a Science Alertet, megjegyezve: ez annyiban nem meglepő, hogy az egészséges D-vitamin szintről korábbi, nagyobb tanulmányok kimutatták, hogy csökkentheti a légúti fertőzések és a gyerekkori asztma kialakulásának a veszélyét - idézi az Indexet az Infostart.

Fontos kihangsúlyozni, hogy a tanulmányt még nem lektorálták, így nem szabad orvosi tanácsadást alapozni rá és nem szabad mentőövnek tekinteni a D-vitamint a járványban - teszik hozzá, hiszen egyáltalán nem biztos, hogy önmagában a vitamin korlátozza a vírus terjedését.

Ráadásul nem arról van szó, hogy a vitamin meggyógyítaná a betegeket, hanem, hogy a vitaminhiány a Covid-19 esetében vélhetően épp olyan kockázati tényező, mint sok más életvitelbeli körülmény.

HOZZÁSZÓLÁSOK