Az ECB arra számít, hogy az eurózóna gazdasági talpraállása egyenlőtlen lesz majd. Az idén a reál-GDP-csökkenés 3,8-4,4 százalék lehet, jövőre pedig -0,5-0,9 százalék közötti elmozdulás valószínű, vagyis a júniusi előrejelzéshez képest javultak a kilátások.

Az ECB így átlagosan 0,2 százalék körüli növekedést vár jövőre, szemben a korábban jósolt 0,3 százalék körüli mínusszal, míg az idénre vonatkozó prognózis immár 4,1 százalék körüli visszaesést jelez, 4,6 százalék helyett.

Trichet kijelentette: vannak arra utaló jelek, hogy véget ért a gazdasági aktivitás zsugorodása, és ezt az időszakot a stabilizáció és az igen fokozatos erősödés követi.

A bankoknak sem emelnek kamatot

Az ECB az egyéves likviditási tender keretében szeptember végén is 1 százalékon fogja ajánlani a bankoknak a hitelt. (Korábban felmerültek olyan verziók, miszerint több lesz a kamat mint 1 százalék, ami a jövőbeni kamatemelésekre utalt volna) A tender a hitelezés újraindítását célozza meg.

Trichet szerint a jelenlegi alapkamat megfelelő szinten van, 1 százalék (az elemzők nagy része 2010 derekán vár leghamarabb kamatemelést az EKB-tól).

Az infláció jelenleg (- 0,2 százalék év/év augusztusban, - 0,6 százalék év/év júliusban) a magas bázisok miatt került 0 alá. Az elkövetkező hónapokban ismét pozitív tartományba várják, de nem tart egyelőre inflációs nyomástól sem, az inflációs várakozások nyomottak maradnak.

Megemelt inflációs prognózis

Az inflációs prognózis is emelkedett, míg korábban a 2009-re átlag 0,1-0,5 százalékos pénzromlást várt a bank, most már 0,2-0,6 százalékos sávban valószínűsíti az inflációt.

Az Európai Központi Bank elnöke a fiskális és monetáris stimulusok leépítésének (exit strategies) idejét még nem látja elérkezettnek, majd csak akkor ha már egyérelmű bizonyítékai lesznek a stabil növekedésnek. Ugyanakkor nem tart attól, hogy az ECB ne lenne képes kiszívni a likviditást a gazdaságból - megakadályozva az infláció elszállását - ha a bankok hitelezése és pénzteremtése újraindul. (Például sterilizálással, azaz a korábban nagy tömegében megvett állampapírok eladásával teheti ezt meg.)

A sajtótájékoztató után az euró/dollár 1,43-alá jött vissza lévén, hogy egy jó ideig még nem lesz kamatemelés, ami gyengíti az eurót. Az euró/forint ennek megfelelően 274 fölé gyengült.

A G20-ra készülve

A mai ülésnek az elmúlt napok borúsabb piaci hangulatára és az eladói nyomásra, korrekcióra várhatóan kevés hatása lesz - véli Sörös Csaba, a Takarékbank elemzője. Továbbra is maradnak a laza monetáris feltételek ez ilyen értelemben pozitív, de széles körben várt volt. Negatív hatása annak lett volna, ha megemeli az 1 éves kamatlábat, de nem tette.

A következő exit stratégiákat érintő esemény a pénteken kezdődő londoni G20-as pénzügyminiszteri találkozó lesz, ami szintén járhat piacbefolyásoló hatással, ha esetleg sokasodnak azok a hangok, akik a mihamarabbi leépítésért kiáltanak.

Nem sokkal korábban az OECD szintén a korábbinál derűlátóbb prognózissal rukkolt elő.