Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A világ legnagyobb hitelminősítő csoportja az európai és az amerikai piaci zárások után, péntek éjjel Londonban bejelentette, hogy a kilátásjavítással együtt megerősítette a hosszú és a rövid lejáratú szuverén román kötvényadósság-kötelezettségek "Baa3/P-3" szintű besorolását.

Ha a Moody's a hosszú futamidejű román államadós-besorolást a jelenlegi szintről leminősítette volna, azzal Románia átkerült volna a már nem befektetési ajánlású - spekulatív - osztályzati sávba. A Moody's módszertana szerint ugyanis a "Baa3"-as osztályzat - amely más hitelminősítők besorolási gyakorlatában a "BBB mínusz" szintnek felel meg - a befektetésre ajánlott kategória alsó széle.
A kilátásjavításhoz és az osztályzat megerősítéséhez fűzött elemzésében a Moody's kiemelte, hogy jóllehet a globális pénzügyi válság és az euróövezeti adósságválság következtében jelentősen romlott a román közfinanszírozási helyzet, és a GDP-arányos államháztartási hiány évenkénti átlaga 2009 és 2011 között 7,1 százalék volt, ezt azonban 2012 végéig 3 százalékra, 2013 végéig 2,3 százalékra sikerült leszorítani, a gyenge növekedési környezet és a többszöri kormányváltás ellenére is.

Ezzel teljesültek az EU/IMF-megállapodás kondíciói. A Moody's várakozása szerint e költségvetési javulási folyamat hozzájárul a román államadósság-ráták stabilizálásához, és ez a várakozás az egyik pillére az adósbesorolásra most megadott stabil kilátásnak.
A költségvetési konszolidációt más makrogazdasági mutatók javulása is kísérte. Az infláció 2013 végére 1,6 százalékra lassult az egy évvel korábban mért 5 százalékról. Az export gyorsuló ütemben növekedett, miközben az importnövekedés mérsékelt maradt, és ez tavaly 1,1 százalékra csökkentette a folyómérleg-egyenleg GDP-arányos hiányát a 2012-ben mért 4,4 százalékról. Ez egyben mérsékelte Románia külső finanszírozási igényeit is - áll a Moody's elemzésében. A cég hangsúlyozza, hogy a globális pénzügyi válság előtti öt évben a román folyómérleg-deficit éves átlagban 10,5 százalék volt.

Bár a román külső adósságállomány még mindig magas, a folyómérleg-hiány jelentős csökkenése azonban lassította a külső adósság növekedési ütemét, és ez is a román szuverén adósosztályzat stabil kilátásának egyik alátámasztó tényezője - áll a hitelminősítő indoklásában.

A román gazdaság teljesítménye tavaly 3,5 százalékkal nőtt a 2010-2012 közötti időszak 0,6 százalékos éves átlaga után, és a Moody's szerint ez a növekedési ütem fenntartható az export-versenyképességet és a beruházásokat támogató jelenlegi román gazdaságpolitika alapján.

A hitelminősítő ugyanakkor valószínűtlennek tartja, hogy a román gazdaság növekedési üteme a következő két évben visszatérne a 2005-2008 között mért 6,5 százalékos éves átlagra.