A szervezet Kazahsztánban rendezett közgyűlésén Thomas Mirow elnök közölte: azzal számolnak, hogy a kelet-közép-európai országok 2015-re "kinőnek" a bankból, és elsősorban Európa déli és keleti részére, valamint Közép-Ázsia területére fókuszál majd inkább a szervezet, amely észak-afrikai beruházásait legkorábban 2012 tavaszán kezdheti meg.

A pénzintézet szerint a magyar gazdasági növekedés elsődleges hajtóereje még mindig az export, tekintettel a gyenge belső keresletre.

Az elemzés szerint a bank működési területéhez tartozó 29 ország átlagos növekedése az idén 4,6 százalék lesz. Az előző, januári előrejelzésben az EBRD 4,2 százalékos, az azt megelőző, tavaly októberi negyedéves prognózisban 4,1 százalékos átlagos növekedést jósolt az általa befektetésekkel támogatott országcsoportban. Jövőre pedig átlagosan 4,4 százalékos GDP-növekedés valószínű.

Az EBRD javította a magyar gazdaságra adott idei növekedési jóslatát is. A bank az előző, januári becslésben szereplő 2 százalékos, illetve az azt megelőző, októberi előrejelzésben valószínűsített 1,7 százalék helyett most 2,7 százalékos magyarországi gazdasági növekedést vár 2011-ben, 2012-re pedig 2,8 százalékos GDP-pluszt jósol.

Az EBRD szerint jóllehet a magyar kormány elkötelezte magát az EU túlzottdeficit-eljárása alapján kijelölt hiánycélok teljesítése mellett, "számos elemző" azonban megkérdőjelezi például a válságadók fenntarthatóságát; ezeket az adókat egyes befektetők diszkriminatívnak tekintik.