A Caixin/Markit pénteken közzétett adatai szerint a kínai gazdaság több mint felét kitevő szolgáltatóipar beszerzésimenedzser-indexe (BMI) szeptemberben 54,8 pontra emelkedett az augusztusi 54 pontról. A kínai szolgáltatóipari BMI ezzel ötödik hónapja áll a növekedést és a visszaesést elválasztó, 50 pontos küszöb fölött. A szeptemberi adat ráadásul a legerősebb volt június óta - írja az MTI.

A növekedést szeptemberben változatlanul az új megrendelések számának emelkedése ösztönözte, amely augusztushoz képest is lendületesebben nőtt. A kereslet azonban továbbra is a belföldi piacon javult, miközben az exportmegrendelések száma még inkább visszaesett. Az adatokhoz mellékelt közleményben Vang Csö, a Caixin vezető közgazdásza kiemelte: az új exportmegrendelések száma az elmúlt nyolc hónap során csupán egyetlen alkalommal kapaszkodott az 50 pontos küszöb fölé.

A foglalkoztatottságot tükröző részindex szeptemberben a második egymást követő hónapban maradt a növekedési tartományban, jóllehet a foglalkoztatotti létszám bővítésének mértéke továbbra is nyomott volt.

Az üzleti várakozásokat tükröző részindex jelentős optimizmusról árulkodott szeptemberben, javulást mutatva a megelőző hónaphoz képest. Az elkövetkező egy évben az üzleti tevékenység növekedésére számító vállalatok a világjárvány elmúlta után a globális gazdasági feltételek helyreállására alapozzák derűlátásukat. A felmérésben részt vevők közül azonban néhányan a járvány ismételt felélénkülésétől tartva kevésbé bizakodóan tekintenek a jövőre.

A szintén pénteken közzétett, a feldolgozóipari és szolgáltatóipari adatokat is magában foglaló kompozit beszerzésimenedzser-index az augusztusi 55,1 pontról 54,5 pontra ereszkedett szeptemberben. Vang úgy fogalmazott: a közeljövőt tekintve további bizonytalanságok forrása a járvány Kínán kívüli alakulása, valamint az amerikai elnökválasztás is.

A kínai statisztikai hivatal múlt héten tette közzé a feldolgozóiparon kívüli, főleg a szolgáltatásokat és az építőipart tömörítő szektor beszerzésimenedzser-indexét. A javarészt nagyobb, állami kézben lévő vállalatok körében folytatott hivatalos felmérés adatai alapján a szolgáltatói szektor teljesítménye az augusztusi 54,3 pontról szeptemberben 55,2 pontra nőtt. A hivatalos kompozit beszerzésimenedzser-index pedig 55,1 pontra bővült az augusztusi 54,5 pontról.

Kína gazdasága a járvány bénító hatásai nyomán 6,8 százalékkal esett vissza az idei első negyedévben - először zsugorodva az óta, hogy 1992 első negyedévében elkezdték közzétenni a hivatalos GDP adatokat. A második negyedévben azonban a kínai GDP már 3,2 százalékkal nőtt éves összevetésben. A Világbank előrejelzése szerint a kínai gazdaság az idei évben 2 százalékos növekedést érhet el, míg a Nemzetközi Valutaalap szerint a G20-as országcsoport egyetlen, gazdasági növekedést elérő országa lehet az idén.