Az egyik vezető citybeli adósságpiaci adatszolgáltató csoport, a CMA DataVision csütörtöki kimutatása szerint a magyar államadósság-törlesztési leállás kockázatára köthető határidős piaci biztosítási cseretranzakciók (credit default swaps, CDS) díja az aznapi késői londoni kereskedésben 303 bázispont körül mozgott a 290,7 bázispontos előző esti záró után, vagyis újból a 300 bázispontos szint fölé emelkedett.

A hét elején még 280 bázispont alatti magyar CDS-díjszabásokat mértek a londoni piacon. A múlt hét második felében süllyedt 300 bázispont alá a magyar törlesztéskockázati biztosítási kontraktusok árazása, november eleje óta először. A javulás elemzői vélemények szerint elsősorban a magyar strukturális reformcsomaggal, valamint az euróövezeti periféria adósságválságának enyhülésével kapcsolatos derűlátó piaci várakozásokat tükrözte.

A csütörtökre kialakult árazás azonban azt jelenti, hogy a magyar szuverén törlesztési leállás kockázatára biztosítási tranzakciókat kínáló piaci szereplők jelenleg ismét valamivel több mint 300 ezer euró éves díjat kérnek középárfolyamon minden 10 millió dollár magyar államadósság után a befektetőktől az irányadó ötéves futamidőre. A magyar CDS-kontraktusok így most hozzávetőleg 25 ezer euróval drágábbak, mint egy hete.

A CDS-tranzakciók árazásai azt jelzik, hogy a piac mennyire ítéli kockázatosnak azt az állami vagy vállalati adóst, amelynek kötelezettségeire az adott törlesztésbiztosítási ügyletek vonatkoznak. Minél magasabb az aktuális CDS-díjszabás, annál nagyobbnak tekintik a piaci szereplők az adott szuverén vagy cégadós törlesztésképtelenné válásának távlati rizikóját.

A piaci hangulat óvatosabbá válását jelzi az is, hogy a legrosszabb pénzügyi állapotban lévő euróövezeti adós, Görögország CDS-árazása szintén érezhetően emelkedik.

A görög CDS-ügyletek díjszabása a CMA DataVision adatai szerint csütörtökön 850 bázisponthoz közeli szinteken mozgott a 834 bázispontos előző záró után.

A CMA számítási modellje szerint a jelenlegi görög CDS-árszint arra vall, hogy a londoni adósságpiac ismét valamivel 50 százalék feletti halmozott valószínűséggel árazza Görögország mint szuverén adós törlesztésképtelenné válását ötévi távlatban, vagyis a piaci szereplők megint nagyobb halmozott esélyt látnak arra, hogy Görögország öt éven belül törlesztésképtelenné válik, mint arra, hogy nem.

E fejlemény bekövetkeztét nagy londoni házak szakelemzői szinte biztosra veszik. A Capital Economics, a City egyik vezető befektetési és pénzügyi tanácsadó csoportja csütörtöki elemzésében azt írta, hogy Görögország továbbra is "meglehetősen veszélyes állapotban van", és a görög adósságtörlesztés átstrukturálása "gyakorlatilag elkerülhetetlen".

A ház szerint fő kérdés valójában az, hogy az uniós döntéshozók korlátozni tudják-e majd a térség egészét fenyegető dominóhatást, ha Görögország törlesztésképtelenné válik.

A Bank of America-Merrill Lynch bankcsoport globális befektetési kutatórészlegének (BofA Merrill Lynch Global Research) ugyancsak csütörtökön kiadott elemzése szerint Közép-Kelet-Európa "erőteljesen indította az évet" minden befektetési termékkategóriában, a térségi devizapiacok túlteljesítették a felzárkózó régió egészét, a legjobban teljesítő valuták között volt a forint, a cseh korona és a lengyel zloty.

A ház befektetési stratégái szerint azonban a közép-kelet-európai piacok jelenlegi túlteljesítése részben azt tükrözi, hogy a piaci szereplők "valószínűleg túl gyorsan" váltak derűlátóvá az euróövezeti periféria válságának közeli megoldásával kapcsolatban, és ez piaci korrekció kockázatával jár a feltörekvő európai térségben.