Javuló francia, romló brit adatok

A francia és az olasz ipari termelés a vártnál lényegesen jobban alakult, a brit feldolgozóipar tejesítménye azonban váratlanul és augusztus óta először csökkent.
Kasnyik Márton, 2010. március 10. szerda, 13:20
Fotó:

A brit feldolgozóipari termelés januárban 0,9 százalékkal csökkent decemberhez képest, ami csalódás, hiszen a Bloomberg elemzői 0,2 százalékos növekedést jósoltak, ráadásul tavaly augusztus óta nem mutatott mérséklődést a kibocsátás.

A brit kereskedelmi kamara vezető közgazdásza, David Kern szerint az adat még akkor is elszomorító, ha figyelembe vesszük a januári ítéletidő hatását is; az elemző szerint ezek után elképzelhető, hogy az idei első negyedévi GDP-adat alacsonyabb lesz a legutóbbinál.

Jobb hírek érkeztek azonban Franciaországból és Olaszországból: a francia ipari termelés 1,6 százalékkal nőtt a várt 0,1 százalék helyett, az olasz pedig 2,6 százalékot ugrott a 0,7 százalékos növekedést valószínűsítő elemzői várakozásokkal szemben.

Elemzők szerint főleg az export növekedése vezérli a jó adatokat, mivel a belső fogyasztás továbbra is kiábrándító képet mutat.

HOZZÁSZÓLÁSOK