Általánosságban kedvező a helyzet az adatfelvételkor még 17 országot tömörítő övezetben, kivéve Franciaországot, ahol a 2013 első kilenc hónapjában elért lassú javulás után ismét jelentősen romlott a mutató.

A decemberi euróövezeti BMI 52,7 pont lett, ez megegyezik a piaci várakozásokkal. A mutató 2013 első hat hónapjában - csökkenést jelezve - nem érte el az 50 pontot, de július óta folyamatosan 50 pont fölötti értékeket ért el, ami a feldolgozóipari szektor növekedését jelzi. Novemberben 51,6 pont volt.

Az élénk német üzleti teljesítményen kívül a vártnál magasabb lett a mutató Olaszországban és Spanyolországban is. Meglepetést keltett ugyanakkor a rossz francia adat; az itteni BMI 47,0 pontig süllyedt. Ennek egyik oka az export visszaesése volt - mondta Chris Williamson, a Markit Economics vezető közgazdásza. A franciaországi feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index utoljára 2011 júliusában volt 50 pont fölött. 2013-ban a januári 42,9-es értékről az év második felére 49 pont fölé kapaszkodott, de október óta ismét csökken.