Javult a fogyasztói hangulat a unióban

Érzékelhető mértékben erősödött a fogyasztói bizalom decemberben az euróövezetben és az Európai Unió egészében is - derült ki az Európai Bizottság szerdán közzétett előzetes gyorsbecsléséből.
MTI, 2016. december 21. szerda, 17:23
Fotó: Reuters

A hangulatindex 1,1 ponttal mínusz 5,1 pontra emelkedett az övezet 19 országában. Elemzők enyhébb javulásra, mínusz 6,0 pontra számítottak a novemberi mínusz 6,1 és az októberi mínusz 8,0 pont után. Az Európai Unió 28 tagállamában 1,2 ponttal - a novemberi mínusz 5,8 pontról - mínusz 4,6 pontra javult a fogyasztói bizalmi index értéke.

Decemberben már az ötödik egymást követő hónapban javult a fogyasztói hangulat, ami azt jelzi, hogy feltámadt a fogyasztók költekezési kedve, ez pedig erősítheti a gazdaságot. Az euróövezet GDP-jének több mint felét adja a lakossági fogyasztás. A decemberi gazdasági hangulatmutatót január 6-án teszi közzé az Európai Bizottság.

A legutolsó adat szerint novemberben nem sokat változott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az unióban sem. Az Európai Unióban a gazdasági hangulatmutató (ESI) értéke 0,4 ponttal 107,3 pontra, az eurózónában pedig 0,1 ponttal 106,5 pontra emelkedett.

HOZZÁSZÓLÁSOK