Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Minimálisan nőtt az amerikai kiskereskedelmi forgalom októberben, amikor az amerikaiak kevesebbet költöttek autóvásárlásra, de több pénzt hagytak ott az éttermekben, és növelték az online vásárlásaikat.

A kereskedelmi minisztérium pénteken azt közölte, hogy a kiskereskedelmi forgalom októberben 0,1 százalékkal emelkedett az előző hónaphoz képest, amikor nem változott a forgalom. Elemzők nagyobb, 0,3 százalékos októberi forgalomnövekedésre számítottak. Az autóeladások nélküli októberi kiskereskedelmi forgalom 0,2 százalékkal nőtt havi összevetésben. Októberben éves szinten 1,7 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom.

A múlt hónapban az autóeladás 0,5 százalékkal csökkent, miközben az online vásárlások 1,4 százalékkal nőttek és 0,5 százalékkal emelkedtek az éttermi kiadások.

A kiskereskedelmi forgalom megbízhatóan jelzi a teljes személyi fogyasztás alakulását, amely a GDP mintegy kétharmadát adja az Egyesült Államokban.

Javult az amerikai fogyasztói hangulat novemberben

Javult a fogyasztói hangulat az Egyesült Államokban novemberben a Reuters hírügynökség és a Michigan egyetem rendszeres havi felmérésének pénteken közzétett előzetes adatai szerint. Az átfogó fogyasztói hangulatindex 93,1 pontra nőtt az októberi 90 pontról. Elemzők kevésbé javuló mutatóra, 91,5 pontra számítottak.

Az aktuális helyzet megítélését számszerűsítő almutató 102,3 pontról 104,8 pontra emelkedett. Elemzők 103 pontra számítottak.

A felmérésnek a jövőbeli kilátások megítélésére vonatkozó mutatószáma az októberi 82,1 pontról 85,6 pontra ugrott. Elemzők 84 pontot vártak.

A Reuters/Michigan hangulatindexe a Conference Board gazdaságkutató intézet indexe mellett a legfontosabb mutató az amerikai hazai össztermék fő alkotóeleme, a lakossági fogyasztás változásának megbecsüléséhez.

Csökkentek a termelői árak októberben

Az amerikai munkaügyi minisztérium pénteken azt közölte, hogy a szezonálisan kiigazított adatok szerint októberben havi szinten 0,4 százalékkal csökkentek a termelői árak, miután szeptemberben 0,5 százalékos hanyatlást jegyeztek fel.

Tavaly októberhez viszonyítva 1,6 százalékkal, 2009 óta a legnagyobb mértékben estek a termelői árak a szeptemberi 1,1 százalékos csökkenést követően.

Októberben már a kilencedik egymást követő hónapban jegyeztek fel éves szintű termelői árcsökkenést az Egyesült Államokban. Elemzők szerint részben az erős dollár és a lanyha globális kereslet okozza az árcsökkenést.

Októberben havi szinten az energiaárak stagnáltak a szeptemberi 5,9 százalékos csökkenést követően, míg az élelmiszerárak 0,8 százalékkal estek, ugyanúgy, mint szeptemberben.