A Reuters hírügynökség által megkérdezett elemzők csak 3 pontos februári adatra számítottak. Az eurózónás hangulatindex legutóbb 2014 májusában volt ezen a szinten. A befektetői hangulatindex elsősorban az Európai Központi Bank januárban bejelentett új kötvényvásárlási programja miatt nőtt. A Sentix szerint a gyenge euró és az alacsony nemzetközi olajárak szintén javítottak a befektetői hangulaton.

Az elmúlt hetek javulása ellenére a Sentix jelentése szerint a megkérdezettek még mindig sokkal jobbnak látják a jövőbeli kilátásaikat, mint a gazdaság jelenlegi helyzetét. Az eurózónában a mostani gazdasági helyzetet mérő alindex mínusz 1,8 ponton áll, de a jövőbeli kilátások almutatója már 27,5 ponton van.

A befektetői hangulatra a görögországi és az ukrajnai helyzet esetleges romlása jelenti a legnagyobb kockázatot. A Sentix szerint kissé aggasztó is, hogy a befektetőket nem zavarják a mostaninál jobban a görög és ukrán események, mert ez annak a jele, hogy alábecsülik a problémákat.

A gazdaságkutató intézet adatai szerint Németországban a januári 26,6 pontról 35 pontra nőtt a befektetői hangulatindex, amely új történelmi csúcs. Kelet-Európában is javult a befektetői hangulat, de ott még mindig negatív tartományban van a mutató, miután a januári mínusz 13,4 pontról februárban mínusz 11 pontra nőtt.