Javult a német bizalom

A müncheni Ifo gazdaságkutató intézet üzleti bizalmi mutatója, hétezer német feldolgozóipari, építőipari, nagy- és kiskereskedelmi vállalat megkérdezése alapján, márciusra 104,8 pontra emelkedett a februári 104,1 pontról, közölték szerdán az Ifo-nál. Januárra 103,4 pont volt a mutató.
NAPI Online, 2008. március 26. szerda, 10:42
Fotó:

Az elemzők átlagosan 103,4 pontot vártak márciusról.

A márciusi mutató megjelenése után az euró 1,5646 dollárra, a kedd esti szintre ugrott vissza a londoni bankközi piacon. A mutató megjelenése előtt, a gyenge várakozások miatt 1,5605 dollár volt.

Az Ifo kommentárja szerint a német gazdaság az év elején lendületet vett, az álláshirdetések további reményekre jogosítanak. A német cégek javuló exportkilátásokban bíznak, a drága euró ellenére. Az export további fellendülését támogatják a beruházási tervek. Az Európai Központi Bank (EKB) statisztikáiból már korábban kiderült, hogy a vállalati hitelezés az utóbbi hónapokban is rendre rekord ütemekkel bővült éves összehasonlításban, itt nyoma sincs semmiféle hitelszűkének, amely a bankközi piacon érezhető csak. Az Ifo szerdai kommentárja szerint nincs szükség kamatcsökkentésre az EKB részéről, a korlátozott hitelszűke kezelésére elegendők a bank nyíltpiaci árverései. - A reálgazdaság jó állapotban van - mondta az Ifo vezető közgazdásza, Gernot Nerb

A várakozások részmutatója 98,4 pontra emelkedett a februári 98,2 pontról, a jelenlegi helyzet megítélésének részmutatója 111,5 pontra javult a februári 110,3 pontról.

A mutató 2006. decemberben, 108,7 ponton, 1991. február óta a legmagasabban volt. Utána, hullámzón bár, de tavaly decemberig csökkent, 103,0 pontra, azóta javul, minden elemzői pesszimizmusra rácáfolva.

Száz pont felett a mutató a bizakodók többségét, 100 pont alatt a birúlátók többségét jelzi.

HOZZÁSZÓLÁSOK