Az átfogó fogyasztói hangulatindex 91,3 pontra emelkedett az októberi 90,0 pontról. Elemzők viszont 93,0 pontra számítottak a novemberi előzetes 93,1 pont után. A végleges, 91,3 pontos adat megközelíti az utóbbi hat hónap 91,6 pontos átlagát. Az aktuális helyzet megítélését számszerűsítő almutató 104,3 pontra nőtt az előző havi 102,3 pontról.

A felmérésnek a jövőbeli kilátások megítélésére vonatkozó mutatószáma 82,9 pontra emelkedett az októberi 82,1 pontról. Az egyéves időtávú inflációs várakozás októberrel megegyezően 2,7 százalék lett, az öt-tízéves időtávú inflációs várakozás pedig 0,1 százalékponttal 2,6 százalékra emelkedett.

A foglalkoztatottság stabil növekedése, valamint a bérek és jövedelmek emelkedése nyomán lassan növekszik az amerikaiak bizalma a gazdaságban, bár a történelmi átlagtól még mindig elmarad.

Az amerikaiak bizakodóbban ítélték meg jövedelmük és személyes pénzügyeik alakulását novemberben, ami különösen az alacsonyabb jövedelmű és a középosztálybeli háztartásokra volt jellemző. A felső harmadot képviselő magasabb jövedelmű családok lelkesedését viszont visszafogták a közelmúltbeli tőzsdei kilengések.

Az átfogó fogyasztói hangulatindex 2008 novemberében süllyedt a legmélyebbre, 55,3 pontra. Lassú emelkedés után idén januárban érte el 11 éves csúcsát 98,1 ponton. Júliusban, augusztusban és szeptemberben egyaránt romlott, októberben pedig javult a fogyasztói hangulat az Egyesült Államokban.

A Reuters/Michigan hangulatindexe a Conference Board gazdaságkutató intézet indexe mellett a legfontosabb mutató az amerikai hazai össztermék fő alkotóeleme, a lakossági fogyasztás változásának megbecsüléséhez. Az index alakulását szoros figyelemmel követik az értékpapírpiacok.