A müncheni Ifo gazdaságkutató intézet és a párizsi nemzetközi kereskedelmi kamara (ICC) által végzett felmérés összességében arra a következetésre jut, hogy a következő hat hónapban mérsékelt ütemben, de folytatódik a világgazdasági fellendülés.

A közlemény szerint a most mért javulás kizárólag az index aktuális helyzetmegítélését tükröző összetevőjének köszönhető. Az elkövetkező hat hónapra vonatkozó kilátásokat számszerűsítő összetevő kismértékben csökkent, de még így is pozitív vélekedést tükröz.

Az összesített világgazdasági hangulat index az idei második negyedévben 107,7 pontra emelkedett az első negyedévi 106,8 pontról. 2010 második negyedévében 104,1 ponton, 2009 második negyedévében pedig 65,2 ponton állt az index.

Az aktuális gazdasági helyzet megítélésének mutatója a második negyedévben 108,4 pontra emelkedett az első negyedévi 102,8 pontról. Tavaly a második negyedévben 80,4 ponton, 2009 második negyedévében pedig 39,3 ponton állt az aktuális helyzet megítélését tükröző index.

Az elkövetkező hat hónapra vonatkozó üzleti várakozásokat tükröző index 107,0 pont lett a második negyedévben, alacsonyabb az első negyedévi 110,5 pontnál. 2010 második negyedévében 126,3 ponton, míg 2009 második negyedévében 89,5 ponton állt az index.

Mindhárom index 100 pontról indult 2005-ben.

Földrajzi bontásban az összesített index Ázsiában és Észak-Amerikában csökkent, Nyugat-Európában pedig javult. Ázsiában az első negyedévi 105,3 pontról a második negyedévben 101,8 pontra, Észak-Amerikában 104,6 pontról 98,7 pontra esett.

A nyugat-európai összesített index a második negyedévben 115,1 pont lett az első negyedévi 113,2 pont után. A nyugat-európai összesített index emelkedését kizárólag az aktuális helyzet megítélése támogatta, az elkövetkező hat hónapra vonatkozó kilátások romlottak.

Az inflációs aggodalmak világszerte erősödtek. Átlagosan 3,8 százalékos inflációra számítanak a megkérdezettek, szemben az első negyedévi 3,4 százalékkal. Az inflációs várakozások emelkedésével párhuzamosan a felmérésben részt vevők többsége jegybanki kamatemelésre is számít hat hónapos távlatban.

A felmérés eredménye szerint a szakértők megfelelőnek tartják az amerikai dollár, az euró és a font-sterling jelenlegi árfolyamát, ellenben a jent túlértékeltnek tekintik. A dollár árfolyamának lényeges változását nem várják az elkövetkező hat hónapban.

A megkérdezett szakértők a "költségvetési deficitet" nevezték a legsürgősebben megoldandó gazdasági problémának világszerte. Megítélésük szerint a második helyen az infláció áll, harmadik helyre esett vissza a korábban listavezető munkanélküliség.

A müncheni egyetem ifo gazdaságkutató intézete (ifo Institut für Wirtschaftsforschung e.V. an der Universität München) 1981 óta végez felmérést a világgazdaság állapotának felmérésére szakértők bevonásával a világ több országában. A 2011 áprilisában végzett felmérésben 120 ország 1.107 szakértője vett részt. A felmérés a párizsi ICC nemzetközi kereskedelmi kamara közreműködésével készül.