Novemberben számottevő mértékben, az előző havi 108,2 pontról 109,0 pontra emelkedett a német feldolgozóipar és kereskedelem BCI (Business Climate Index) üzleti hangulatindexe. Az index novemberi értéke meghaladta az elemzői várakozásokat. A BCI 2014 novemberében 104,7 ponton állt.

A feldolgozóiparban háromhavi csökkenés után emelkedett novemberben a BCI. A várakozásokat tükröző komponens az ágazatban az optimizmus erősödéséről tanúskodik. Az elért értékek alapján a termelés felfutását lehet előre vetíteni az elkövetkező hónapokra. Az index autóipari összetevője is javulást mutatott novemberben, még az emissziós botrány ellenére is.

A BCI nagykereskedelmi összetevője 2014 januárja óta a legmagasabb értéket érte el idén novemberben, mind az aktuális kondíciók, mind a kilátások megítélésében. A kiskereskedelmi részindex viszont csökkent novemberben, leginkább a kilátások korábbinál borúlátóbb megítélése miatt.

Az építőiparban a német újraegyesítés óta a legmagasabb értéket érte el a hangulatindex, sokkal inkább az aktuális kondíciók javuló megítélésének, mint a kilátásokról alkotott véleményeknek köszönhetően. Bár ez utóbbi sem mondható gyengének, hiszen alig marad el a 2007 februárjában elért csúcstól.

A BCI két fő komponensét - a felmérésbe bevont gazdasági szereplők aktuális üzleti kondíciókról alkotott véleményét, illetve a hat hónapra előre tekintő várakozásait - számszerűsítő index javult novemberben.

Az aktuális üzleti kondíciók indexe az októberi 112,7 pontról 113,4 pontra emelkedett. Egy évvel korábban 109,1 ponton állt az index. Az üzleti várakozások indexe 104,7 pontra emelkedett az előző havi 103,9 és az egy évvel korábbi 100,4 pontról.