Javult az üzleti klíma az eurózónában

Az Ifo gazdaságkutató intézet negyedik negyedévre vonatkozó, euróövezeti üzleti hangulat indexe csekély mértékben ugyan, de emelkedett és már alig marad el a hosszú távú átlagértéktől - derül ki a kutatóintézet által az MTI-hez eljuttatott jelentésből.
MTI-Eco, 2010. november 10. szerda, 12:25
Fotó:

Az összetett üzleti hangulat index 107,5 ponton áll a harmadik negyedévi 106,5 pont után, szemben a 2009 negyedik negyedévi 91,0 ponttal.

Az aktuális üzleti környezet megítélése lényegesen javult a harmadik negyedévihez képest. A harmadik negyedévi 109,1 pontról a negyedik negyedévben 131,5 pontra emelkedett, szemben a 2009 negyedik negyedévi 53,1 ponttal.

A következő hat hónapra vonatkozó várakozások azonban tovább romlottak, a harmadik negyedévi 104,9 pontról 93,4 pontra, szemben a 2009 negyedik negyedévi 113,1 ponttal.

A felmérés arra a következtetésre jut, hogy az elkövetkező hat hónapban is folytatódik az euróövezeti gazdasági fellendülés, bár a korábbinál lassabb ütemben.

Az aktuális üzleti környezetet változatlanul eltérően ítélik meg országonként. Kifejezetten jónak tartják Németországban, Ausztriában és Luxembourgban, kevésbé jónak Belgiumban, Szlovákiában és Finnországban. A felmérés elégedetlenséget mutatott ki Franciaországban és Olaszországban az aktuális üzleti környezettel kapcsolatban és kifejezetten rossznak találta azt Görögországban, Írországban, Spanyolországban és Portugáliában.

A következő hat hónapra vonatkozó várakozások Portugália kivételével minden euróövezeti országban pozitív értéket mutatnak, de elmaradnak a korábbi felmérés eredményétől.

Az inflációs várakozások 2010-re 1,6 százalékon elmaradnak az EKB inflációs céljától. A megkérdezett szakértők közül csak kevesen számítanak a rövid- és hosszú lejáratú kamatok növekedésére az elkövetkező hat hónapban.

Középtávon javultak a gazdasági kilátások. A megkérdezett szakemberek szerint az elkövetkező 3-5 évben évi átlagos 1,8 százalékos gazdasági növekedésre lehet számítani, szemben az egy évvel korábbi felmérés 1,4 százalékos előrejelzésével.

HOZZÁSZÓLÁSOK