Javultak az euró túlélési esélyei - a fél világ Athénra figyel

A görög parlamentben szerdán az ország, de az egész eurózóna jövőjét is befolyásoló szavazást tartanak a kormány legújabb kiadáscsökkentő intézkedéseiről. Az elfogadás esélyei valamelyest javultak, miután a kormánypárt megosztottsága a jelek szerint mérséklődött a kulcsfontosságú eseményhez közeledve.
NAPI, MTI-Eco, 2011. június 29. szerda, 09:47
Fotó: Napi.hu

Nőttek valamelyest az esései a Papandreu-kormány megszorító csomagjának parlamenti megszavazására - írta a Reuters. A görög országgyűlésben ugyanis az eddigi erőviszonyok alapján korántsem lehetett sima elfogadásra számítani; az ellenzék mellett a kormánypárt több tagja is azt jelezte korábban, hogy nemmel fog voksolni. Kedden azonban az egyik, a csomagot korábban ellenző kormányzó-párti (szocialista) vezető politikus, Thomas Robopoulos, már úgy nyilatkozott, a nemzeti érdekekre tekintettel a csomag elfogadására fog szavazni.

A tervezett ötéves költségvetési megszorítócsomag a kiadások csökkentése mellett adóemeléseket és újabb magánosításokat tartalmaz - így igyekszik egyensúlyba hozni Görögország megborult pénzügyi helyzetét a kormány. A népszerűtlen lépés ellen heves tüntetések zajlanak Görögországban, azonban elfogadása szükséges a devizaunió első államcsődjének megelőzéséhez. A csomag elfogadása az ország cselekvőképességének bizonyítása mellett alapvető feltétele a júliusban folyósítandó, EU-IMF támogatásnak is.

Az ötéves, 28,4 milliárd euró összegű megszorító csomag feltételét képezi a korábban elfogadott mentőhitel újabb, 12 milliárd eurós részlete folyósításának, továbbá alapját képezheti egy esetleges újabb mentőprogram elfogadásának. A 2011-2015 időszakra vonatkozó megszorítási csomag értéke eléri a 28,4 milliárd eurót (7637 milliárd forint. Az athéni kormányzat a parlamentnek pénteken benyújtott törvénytervezet szerint 14,32 milliárd euróval csökkenti a kiadásait, míg a bevételeit 14,09 milliárd euróval növeli.

Görögországban 48 órás általános sztrájk kezdődött kedden. Helyszíni jelentések szerint több mint 5 ezer rendőrt vezényeltek Athénba, ahol kedden délelőtt megkezdődtek a felvonulások. A tömegközlekedés gyakorlatilag leállt az országban. Fennakadások lesznek szerdán a légiközlekedésben is, a légiirányítók mindkét nap sztrájkolnak, magyar idő szerint 8-11 óra és 17-21 óra között.

Herman van Rompuy, az Európai Tanács elnöke kedden az Európai Parlamentben elmondta: a szavazás kulcsfontosságú a görög emberek, az euróövezet és az egész világ szempontjából.

A szavazás előtti vita délben kezdődik magyar idő szerint, a voksolásra azonban esetleg csak órákkal később kerül sor.

HOZZÁSZÓLÁSOK