Jéghideg fogadtatás vár Orbánra Londonban

Jegyzetben előlegezi meg Orbán Viktor mai londoni látogatását a The Economist, a világ egyik vezető hetilapja. A szöveg lényege, hogy a magyar kormányfő politikájának semmi köze a brit konzervatívokéhoz.
Napi.hu, 2013. október 9. szerda, 10:50
Fotó: Napi.hu

Viktor goes to London címmel közöl jegyzetet a The Economist azzal az apropóval, hogy Orbán Viktor Nagy-Britanniába látogat, ahol The Role of Traditional Values in Europe's Future címmel előadást tart és találkozik David Cameron konzervatív miniszterelnökkel. A cikk bemutatja a magyar kormány politikáját, arra a következtetésre jutva, hogy a brit miniszterelnök nagy hibát követne el, ha a torykéhoz hasonló konzervatív politikát követő kormány vezetőjeként ölelné keblére magyar kollégáját.

Orbán rossz ajtón kopog: ő nem konzervatív abban az értelemben, ahogyan a brit konzervatívok tekintenek magukra. Ehelyett egy felülről lefelé építkező, túlcentralizált államot épít ki, amely keveri a jóléti szocializmus elemeit a nacionalista retorikával - adja meg a cikk alaphangját a szerző.

Nemzeti és szocialista

Orbán a közelmúltban tett politikai lépései és kijelentései alapján keveri Ed Miliband, a Munkáspárt és Nigel Farage, a brit függetlenségi párt vezetőjének húzásait és retorikáját. Milibandhoz hasonlóan háborút vív az energiaszolgáltatók ellen - a brit vezető az ígérte, hogy ha pártja győz a következő parlamenti választáson akkor 20 hónapra befagyasztják az energiaárakat.

Ami a függetlenséggel kapcsolatos állásfoglalást illeti, ezzel kapcsolatban a Fidesz kongresszusán kifejtett víziója ad eligazítást. Orbán a rosszindulatú külső erők ostroma alatt álló Magyarország képét festette hallgatósága elé. Lehet, hogy ez Budapesten tradicionális értéknek számít, de nem olyan felfogás, amelyet a brit konzervatívok osztanának.

Hízelgő bankárok, kapzsi multinacionális cégek, EU-bürokraták és magyar lakájaik egyesíteni fogják erejüket Magyarország ellen - figyelmeztetett a magyar kormányfő. Nekünk azonban nem kell Európa, a bankok és a nagyvállalatok szolgáinak lennünk tette hozzá.

Így lett bűntett a dohányzás

Orbán elitellenes retorikája ugyanakkor némileg rejtélyes. Közhely, hogy a Fidesz kormányzása alatt magasan szárnyalnak jó kapcsolatokkal rendelkező üzletemberek. A megfelelő politikai kapcsolatok és politikai irányválasztás eldöntheti és el is dönti, hogy egy cég sikeres-e vagy sem. Különösen így van ez az állami megbízások elnyerésénél. Eközben a kormány a családbarát adókedvezmények bevezetése ellenére nem tudta lényegesen csökkenteni a szegénységet.

A dohánykereskedelem átalakítását de facto államosításnak minősíti, amelyben a trafikok számát 42 ezerről ötezerre csökkentették, több ezer családot fosztva meg a megélhetésétől. Számos vád hangzott el azzal kapcsolatban, hogy politikai alapon ítéltek oda új dohányárusítási licenceket, amit a kormány vehemensen tagad. A cigarettaeladások mindenesetre visszaestek, ami jó hír lenne a nemzet egészsége szempontjából, ha a dohányosok nem a virágzó feketepiacon vásárolnák a füstölni valót, ami kriminalizálja szenvedélyüket.

 

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Blama, 2013.10.09 18:14

@levai jozsef: S ugyanezt elmondhatja az ekonimisty újságírója?

A messziről jött mber - maga - meg az mond, amit akar....
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Abbe, 2013.10.09 17:31

@hunnland: Hofi szerint azért nem megy nálunk a munka, mert az örökös harc mezején sok a sebesült.Aki sok frontot nyit egyszerre, az el szokta veszteni a háborút. Pofátlan dolog, mikor egy orbánhitű extraprofitról beszél.Ezen kijelentésem arra alapozom, hogy az áramszolgáltatók 8% haszna az irritált benneteket, de szó nélkül tudomásul vettétek, ill. örvendeztetek azon , hogy az új trafikosok 10 % haszonnal dolgozhatnak. Életemben egy szál cigit el nem szívtam, nekem mindegy volt, hogy ki árulja, de elsők között fogom aláírni az új trafikosokat regulázni szándékozó népszavazási kezdeményezést. És innen kérdezném a nyáj tagjaitól, mit mondjak annak a kisboltos haveromnak aki egy öregedő környéken tartott nyitva, és a dohányárúval még éppen megérte nyitva tartani, de most bezárni kényszerült, a forgalom jelentős esése miatt. Gondolod, hogy az egész családja a megváltóra fog szavazni?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

coni, 2013.10.09 17:21

Valóban lassan nagyítóval kell keresni az Orbánról szóló cikkeket külföldön, mert maximum a KIKA gyerekműsorában alkalmas elrettentő példának, hiszen a felnőtt társadalom tisztában van vele, hogy a hatalomhoz gazdasági háttér kell, ami pedig egyre jobban beszűkül, míg nem É.Korea módjára elszigetelődünk Európa közepén és csak itt-ott lesz egy-egy épülő stadion a nyomortelepek szélén.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Kotkodus, 2013.10.09 16:59

@hunnland: a te kitiltásod pedig a hülyeség és az üres kormánypropaganda elleni harc része lehetne... :)

sok sikert a harcokhoz és légy szíves tudósíts nekünk, hogy éppen eurázsia vagy óceánia áll nyerésre!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Napi6000, 2013.10.09 16:42

Hé emberek! Tényleg egy elmebeteg zavaros gondolatairól kell vitatkozni? Akkor most én vagyok Napóleon, meg fogom hódítani Wimbledont (szerva jobbról) és ne használjatok használt vetőmagot. Gyakujem?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html