Kivételesen forró időjárást hoztak a 2010-es évek - állítja a Meteorológiai Világszervezet (WMO). Az adatok összesítése még tart, de szinte biztosak lehetünk benne, hogy ebben az évtizedben megdőltek a melegrekordok. Ez nem csupán az elmúlt évtizedre, hanem az elmúlt öt évre is igaz, és az idei év vélhetően a második vagy harmadik legmelegebb év volt azóta, hogy meteorológiai feljegyzések készülnek.

Az ipari forradalom kezdete óta a földi légkör átlagos hőmérséklete 1,1 Celsius-fokkal nőtt, ami már csak hajszálra van attól az 1,5 foktól, amelyen belül kellene tartani a globális felmelegedést a párizsi klímavédelmi megállapodás szerint. A szakértők szerint két fok plusz jóvátehetetlen kárt okozna a bolygó életében és az emberi civilizációban.

A WMO jelentése számos jelét sorolja fel a helyzet romlásának. A listán szerepel az atmoszféra szén-dioxid-koncentrációjának növekedése, a tengerek vízszintjének gyorsuló emelkedése, a Föld jégsapkáinak olvadása, az óceánok vízhőmérsékletének növekedése, továbbá a tenger élővilágának pusztulása.

A korábban kivételes forró időszakok és áradások kezdenek "normálissá" válni, erdőtüzek és szokatlanul erős trópusi viharok pusztítanak a világ legkülönbözőbb részein. Mindez károsítja a mezőgazdasági termelést, s ezzel hozzájárul az éhezés problémájának egyre súlyosabbá válásához a világ szegényebb térségeiben.