Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A francia Total jelentős földgázkészletet talál Azerbajdzsán partjaihoz közel a Kaszpi-tengeren. A társaság becslése szerint az Absheron mezőben 150 és 300 milliárd köbméter közötti kitermelhető készlet lehet. A társaság a következő év során szeizmikus vizsgálatokat, és további fúrásokat tervez lefolytatni annak érdekében, hogy pontosabb képet kaphasson a formációról.

A Total már korábban, tavaly ősszel jelezte, hogy jelentős készleteket sejt az érintett területen. A társaság akkor úgy fogalmazott, hogy az elérhető készlet akár több tízmilliárd köbméteres lehet, vagyis az újabb eredmények nem csak hogy igazolták a Total akkori várakozását, de az eredmények túl is szárnyalták azokat.

Az érintett területen a Total 40 százalékos tulajdonrész birtokában látja el az operátori feladatokat, partnerei az azeri állami Socar olajvállalat és a szintén francia GDF Suez.

Kitüntetett európai figyelem Azerbajdzsánnak

Mint ismeretes, Azerbajdzsán igen fontos szerepet tölthet be Európai jövőbeni gázellátása szempontjából. A közép-ázsiai országot első számú forrásként tartják számon a tervezett Déli Energiafolyosó/Gázfolyosó szempontjából. Az azeri vezetés korábban a hatalmas készletekkel bíró Shah Deniz mező második fejlesztési üteméből évi 10 milliárd köbmétert ajánlott fel az európai fogyasztók számára. Az érintett projektből 2017/18-ban indulhat meg a termelés, vagyis eddig az időpontra kell elkészülnie a Kaszpi-térséget az európai piacokkal összekötő vezetéknek.

Jelenleg már csak két vezetékprojekt van versenyben az azeri gáz Európába juttatása kapcsán, az egyik a magyar ellátás szempontjából kiemelt fontossággal bíró Nabucco West, amely alapvetően Közép-Európát célozná, míg a másik az Európa déli részén végigfutó, és Olaszország déli részén végződő TAP vezeték. A Shah Deniz konzorcium a várakozások szerint jövőre dönt a számára előnyösebb vezetékről.

A Total bejelentése mindenképpen kedvező a jövőbeni európai szállítások szempontjából, és erősíthetők Azerbajdzsán szerepét, mint potenciális gázexportőrország.