A Szövetségi Betétbiztosítási Vállalat (FDIC) által közölt adatok szerint a felügyelete alá tartozó 5066 amerikai bank és takarékpénztár összesen 18,8 milliárd dollár nettó nyereséget ért el a második negyedévben, 70 százalékkal, 43,7 milliárd dollárral kevesebbet, mint egy évvel korábban. A csökkenés a koronavírus-járvány által okozott bizonytalan, a céltartalékok növelésére kényszerítő gazdasági feltételek számlájára írható.

Ezzel együtt is a pénzintézetek likviditása és tőkeellátottsága elég erős maradt ahhoz a második negyedév végén, hogy teljesítse a hitelkérelmeket és bármilyen jövőbeni veszteséget el tudjon nyelni - mutatott rá Jelena McWilliam, az FDIC elnöke.

A pénzintézetek kevesebb mint fele, 47,1 százaléka számolt be nyereségének növekedéséről vagy stagnálásról, 47,5 százalék csökkenést jelentett, és 5,4 százalékuk volt veszteséges.

A gazdasági aktivitás és a fogyasztási kiadások csökkenése, az alacsony kamatkörnyezet és a gazdaság pályáját övező bizonytalanságok egyvelege a céltartalékolás erős emeléséhez és a nettó kamatrések csökkenéséhez vezetett.

A pénzintézetek 49,1 milliárd dollárról 61,9 milliárd dollárra emelték a nemteljesítő hitelekre félretett tartalékokat.

A nettó kamatrés rekord mélységbe - 58 bázisponttal, 2,81 százalékra - esett vissza, a nettó kamatbevételek pedig éves összevetésben 5,4 százalékkal, 7,6 milliárd dollárral csökkentek. Április-júniusban már a harmadik egymást követő negyedévben csökkentek a nettó kamatbevételek.

A problémásnak ítélt bankok száma a március végi 54-ről 52-re csökkent, ami eggyel több a tavaly június végi 51-nél. A második negyedévben 1 bank ment csődbe, 1 újat hoztak létre, 47 pedig összeolvadt másikkal.

Az FDIC betétbiztosítási alapja a második negyedév alatt 1,4 milliárd dollárral, 114,7 milliárd dollárra, rekordszintre kúszott fel.