Jelentősen nőtt a gazdasági bűnözés Szlovákiában

A most leköszönő szlovák kormány 2012-es hatalomra lépése óta nagyban nőttek a gazdasági törvénysértések a pozsonyi Új Szóban megjelent elemzés szerint.
Barabás T. János, 2016. március 23. szerda, 17:26
Fotó: Reuters

A szlovákiai cégek alig 21 százaléka esett a gazdasági bűnözők áldozatául 2011-ben, ám az elmúlt két évben már 34 százalékuknál tapasztaltóak gondok - derül ki a PwC tanácsadó társaság legújabb elemzéséből.

A gazdasági bűnözés leggyakoribb formája továbbra is a sikkasztás. Ez az összes gazdasági bűncselekmény 67 százalékát teszi ki, ami azonban már csökkenés a 2011-es 94 százalékhoz képest.

Ezzel párhuzamosan azonban a 2011-es 17-ről 23 százalékra nőtt a korrupciós ügyek aránya. Az egyedüli részterület, amelyben Szlovákia "lemaradt" a fejlettebb országoktól, az a számítógépes bűnözés, míg ez utóbbi a gazdasági bűncselekményeknek világszerte átlagosan a negyedét teszi ki, Szlovákiában csak 13 százalék.

"Az elmúlt két évben a szlovákiai cégek nagyjából tizedétől követeltek kenőpénzt, minden ötödik cégvezető pedig úgy gondolja, hogy a korrupció miatt estek el egyes megrendelésektől" - nyilatkozta Pavol Adamec, a PwC kockázatkezelő osztályának a vezetője.

A PwC szerint az esetek 52 százalékában belső elkövetőkről van szó, vagyis olyanokról, akik az adott cég munkatársai. Minden harmadik elkövető az áldozatul esett cégek üzletfelének számít. Velük az esetek döntő többségében felmondták a szerződést, a belső elkövetőket pedig kirúgták.

HOZZÁSZÓLÁSOK