Jelentősen visszaesik az orosz kiskereskedelem

Oroszországban az idén a várakozásokkal nagyjából megegyező lesz az infláció, a kiskereskedelmi forgalom csökkenése ugyanakkor magyobb, a beruházások visszaesése viszont kisebb lehet a prognosztizáltnál - áll az orosz gazdaságfejlesztési minisztérium legfrissebb, pénteken ismertetett előrejelzésében.
MTI-Eco, 2015. december 4. péntek, 11:02
Fotó: Reuters

Az Interfax hírügynökség által idézett tanulmány szerint az idén a várt 12,4 százalék körül alakul majd az infláció, ami jövőre 6,4 százalékra mérséklődik. A minisztérium az eddig várt 8,5 százaléknál nagyobb, 9 százalékot meghaladó idei kiskereskedelmi forgalomcsökkenéssel számol. Ezzel szemben a beruházások zsugorodása 7-8 százalék lesz az eddig becsült 9,9 százalék helyett a jelentés szerint.

Az orosz statisztikai hivatal adatai alapján a beruházások 5,2 százalékkal csökkentek októberben éves összehasonlításban a szeptemberi 5,6, az augusztusi 6,8 és a júliusi 8,5 százalék csökkenés után. Az idei első tíz hónapban 5,7 százalékkal csökkentek a tőkeberuházások éves összevetésben.

Ugyancsak a statisztikai hivatal adatai szerint októberben éves összevetésben 11,7 százalékra nőtt a kiskereskedelmi forgalomcsökkenés a szeptemberi 10,4 százalékról. Az idei első tíz hónapban az orosz kiskereskedelmi forgalom 8,8 százalékkal esett vissza a tavalyi azonos időszakkal összevetve.

HOZZÁSZÓLÁSOK