Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Jerome Powell szerint "a világkereskedelmi ellentétek eszkalálódása miatt kialakult bizonytalanság és a világgazdasági növekedés ütemével szemben felmerült aggodalmak kételyeket támasztanak az Egyesült Államok növekedési kilátásaival szemben is". Megjegyezte ugyanakkor, hogy a Fed inflációs céljától elmaradó áremelkedés is a gazdaságösztönző célú monetáris lazítás szükségessége mellett szól.

Az elemzők körében kialakult konszenzus szerint a kamatcsökkentésre már a Fed monetáris politikai döntéshozó testülete, a nyíltpiaci bizottság soron következő, július végi ülésén sor kerül. A várt 25 bázispontos vágás több mint egy évtizede, 2008 óta az első kamatcsökkentés lehet a Fed részéről.

A nyíltpiaci bizottság 2015 decembere előtt hét évig tartotta történelmi mélyponton, zéró közeli szinten az alapkamatot a gazdasági növekedés ösztönzése és az infláció felpörgetése céljából. A kamatemelési ciklus elindulása, 2015 decembere óta kilenc alkalommal emelt kamatot a Fed, minden alkalommal 25 bázisponttal. Tavaly négy alkalommal emelt kamatot a Fed. Az irányadó kamatsáv jelenleg 2,25-2,50 százalék.

A Fed elnökének a kongresszusi meghallgatás keretében szerdán a képviselőház előtt tett beszámolóját árfolyam emelkedéssel nyugtázták az amerikai értékpapírpiacok. A DJIA index a kereskedés első fél órájában kétszáz pontos nyereséget is elért, ami később bő száz pontra mérséklődött - írta az MTI.